Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie zijn de vluchtelingen in Weert?

Geplaatst opdonderdag 17 september 2015 - 20:32

In de Van Hornekazerne in Weert zitten al een paar dagen bijna 1000 vluchtelingen. Ze vinden er eindelijk rust na een helse tocht, vaak vanuit Syrië door Europa naar Nederland.

Maar wie zijn die asielzoekers die al wekenlang het nieuws beheersen? L1 maakte twee portretten van de vluchtelingen in Weert: van een oorlogsvluchteling en van een economische vluchteling.

Op de vlucht voor de oorlog in Syrië
De eerste reportage gaat over Waddah en zijn 15-jarige neefje Saad Tayfour. Ze komen uit het inmiddels plat gebombardeerde Aleppo. Daar blijven was geen optie. Saads vader stierf door het geweld. Hij noemt het leven in Aleppo verschrikkelijk: "Het is gevaarlijk. Er is geen water en geen elektriciteit, maar ook geen internet, geen leven en geen school." Waddah en Saad lieten alles achter en vertrokken via Libanon, Turkije met de boot naar Griekenland. Saad is blij dat hij in Nederland is. "Ik hou van voetballen en wil hier graag studeren."

Economische vluchtelingen
Niet alle vluchtelingen in Weert zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld. Er zijn ook mensen bij die niet uit een gevaarlijk gebied komen en op zoek zijn naar een betere toekomst. Jetnor Lleshi uit Tirana in Albanië is een voorbeeld daarvan. In zijn land is er geen oorlog, maar toch is het leven er volgens hem niet goed: "Albanië heeft geen goede economie. Ik heb geen geld om mijn studie te starten."

Omar Eleiwi (25) uit Syrië woont al twee jaar in Turkije. Daar had hij een baan, maar hij besloot toch naar Nederland te komen. "Ik ben hier voor mijn familie, samen met mijn jonge broertje. Gewoon voor mijn familie. In Istanbul was het zwaar. We werkten daar 14 tot 15 uur per dag."

Lees hier meer over de vluchtelingen in Weert.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Duizend vluchtelingen naar kazerne in Weert
Weert moet rekening houden met komst extra vluchtelingen
Ziekenhuis Weert gaat zieke vluchtelingen apart opvangen
Kleding afval textiel
Plan voor kledinguitgiftepunt voor vluchtelingen in Weert
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen