Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie is Vivianne Heijnen, de Limburgse staatssecretaris?

Geplaatst opmaandag 10 januari 2022 - 7:00

Maandagochtend wordt de uit Spaubeek afkomstige Vivianne Heijnen (38) door koning Willem-Alexander beëdigd als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

De voormalige Maastrichtse CDA-wethouder startte haar politieke loopbaan twaalf jaar geleden binnen de gemeenteraad van Maastricht, waar ze al gauw tot fractievoorzitter werd benoemd. In 2018 schopte Heijnen het tot wethouder Economie, (EU) regionalisering, Wonen en Sociale Innovatie.

Burgemeester
Volgens haar oma Wil Corten-Simons (93) is het geen verrassing dat Heijnen staatssecretaris wordt. Haar inmiddels overleden man, Hein Corten oud-burgemeester van Ulestraten, Schimmert en Susteren, zag dat Vivianne het als klein meisje al in zich had om hem als burgemeester op te volgen.

Wanneer oma Wil kijkt naar een jeugdfoto van Heijnen, is ze van mening dat er duidelijkheid uit haar ogen straalt. "Ze is op de foto niet zomaar iets aan het vertellen, ze weet precies wat ze zegt", aldus haar oma. "En dat doet ze nu nog steeds."

Wil Corten-Simons
Oma Wil Corten-Simons met jeugdfoto van Vivianne Heijnen
Foto: L1 (Sjors Abeling)

Universiteit
Voordat Heijnen de politiek in ging, studeerde ze European Public Affairs aan de Universiteit Maastricht. Op diezelfde universiteit zette ze later de Campus Brussel op, waar ze hoofd van werd. Daarbij promootte ze bij Europese beleidsbepalers de Maastrichtse universiteit.

Tweede Kamer
In 2017 probeerde ze in de Tweede Kamer te komen. Ze stond nummer 26 op de lijst, maar het CDA wist slechts 19 zetels te behalen. Het had echter niet veel gescheeld of Heijnen had alsnog in de Kamer gezeteld, met ruim 15.000 voorkeurstemmen kwam ze er 2.500 te kort voor een plekje in de landelijke politiek.

Video: L1

Nieuwe elan
Het kabinet Rutte IV wil graag een nieuw elan uitstralen en volgens oud-collega GroenLinks-wethouder Gert-Jan Krabbendam is Vivianne daar de geschikte persoon voor. "Het is goed dat zij duidelijk niet uit de Haagse politiek komt. Ze heeft namelijk een andere aanpak en daarnaast kan ze anderen wijzen op het feit dat er meer is dan Den Haag en de Randstad," aldus Krabbendam. "Ze kan laten zien dat er een ander deel van het land is, waar kansen liggen en dat Nederland sterker kan maken".

Plastic
"Het nieuwe elan straalt al een beetje uit het teken dat Vivianne is gevraagd voor dit ambt", stelt CDA- raadslid Gabriëlle Heine. "Het laat al zien dat men bewust voor vernieuwing kiest." Volgens voormalig CDA-minister Gerd Leers zal Heijnen vooral betrokkenheid moeten tonen als mensen het moeilijk hebben. "Het nieuwe elan is ook dat je laat zien dat je het soms heel erg lastig vindt," zegt Leers, "Het plastic laagje moet er van af, het moet meer een deel worden van ons allemaal."

Omzigt
In 2020 steunde Heijnen openlijk voormalig CDA-politicus Pieter Omtzigt in zijn strijd om het fractievoorzitterschap. Volgens Leers is het goed mogelijk dat dat meegespeeld heeft bij haar benoeming. "Het kan zijn dat het een gebaar is naar al die CDA-kiezers die voor Omtzigt hebben gestemd en die teleurgesteld waren over de gang van zaken." Raadslid Heine ziet het als een signaal van het CDA "Het is dus niet zo dat als je je voor Omtzigt uitspreekt, dat je dan wordt afgerekend binnen de partij".

Leers is dezelfde mening toegedaan. "Ik denk niet dat het haar kwalijk wordt genomen, het is eerder een positief signaal van het CDA waarmee ze aantonen dat ze de stijl van Omtzigt nog steeds omarmen."

Beëdiging
Vivianne Heijnen wordt maandagochtend omstreeks 11:00 uur door koning Willem-Alexander beëdigd op Paleis Noordeinde.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen