Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie rookt in Weerter natuur riskeert boete van dik 4000 euro

Geplaatst opwoensdag 10 juni 2020 - 17:53

Wie betrapt wordt met een brandende sigaret of sigaar in een natuurgebied van de gemeente Weert, riskeert een boete van maximaal 4350 euro.

Dat heeft de gemeente Weert woensdag bekendgemaakt.

Zeer brandgevaarlijk
Aanleiding is de extreme droogte waardoor bossen en heides zeer brandgevaarlijk zijn. Met de enorme Peelbrand bij Griendtsveen en Nationaal Park De Meinweg in het achterhoofd, grijpt het gemeentebestuur naar deze maatregel. Het rookverbod geldt van 10 juni tot 1 december.

Extreem kwetsbaar
Behalve het beleid met een boete afdwingen, doet de gemeente ook een beroep op het gezond verstand van de mensen. Het publiek wordt gevraagd om extra voorzichtig te zijn tijdens wandelingen in de natuurgebieden in en rondom Weert. 'Een vonkje, een stukje glas, een hete uitlaat van een auto of een achteloos weggegooide peuk is voldoende om een grote natuurbrand te veroorzaken. Vanwege de aanhoudende droogte zijn onze bijzondere natuurgebieden extreem kwetsbaar. Het herstellen van de schade kan jaren duren', zo schrijft de gemeente.

Controles
Weert beschikt over veel waardevolle bossen zoals de Laurabossen, de Tungelerwallen en de IJzeren Man, de Lozerheide, Weerter-en Budelerbergen en het Weerterbos. Deels zijn deze bossen in eigendom van de gemeente, maar ook Natuurmonumenten en Limburgs Landschap bezitten grote bospercelen.

Gemeentelijke boa's en toezichthouders van natuurorganisaties zullen geregeld gaan controleren.

Lees ook: Droogte houdt aan, neerslagtekort loopt verder op

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen