Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie redt de Zjwaamvallei in Swalmen?

Geplaatst opwoensdag 16 september 2020 - 18:30

De miniatuurwereld van Jan Janssen dreigt in verval te raken. Ruim vijftig jaar bouwde de inmiddels 86-jarige oud-bouwvakker aan zijn Zjwaamvallei. Door zijn leeftijd is onderhoud aan het fantasie-Madurodam bijna onmogelijk geworden. Wie redt de Zjwaamvallei?

In de achtertuin van Jan Janssen staan wel zeventig bouwwerken. Fantasie-paleizen, huizen en andere creaties. Sommige constructies zijn drie meter hoog.

Zjwaamvallei
Hij heeft alles zelf gebouwd. De oud-metselaar maakt zijn eigen mini-baksteentjes, dakpannetjes en figuurtjes. Het gedetailleerde werk is gestaakt. In het oude schuurtje ligt het gereedschap te rusten. Waarschijnlijk voorgoed. Langzaam raakt de Zjwaamvallei overwoekerd. De droomwereld verdwijnt achter de weelderige struiken en de gestaag uitdijende bomen.

Liefhebbers gezocht
"Kijk hier is een flinke tak afgewaaid. Het huisje is helemaal ontwricht", Gertie Rolsef-Janssen begint zich zorgen te maken. Haar vader kan de schade niet meer herstellen en ondertussen neemt moeder natuur het gezag over in de Zjwaamvallei.

"Het ziet er nog heel mooi uit maar je merkt dat het verval begint te komen. Het zou mooi zijn als we samen met wat liefhebbers alles een beetje zouden kunnen opknappen." Het is een behoorlijke klus. De tuin van haar vader is een labyrint. Wandelend over de kronkelige paadjes ontdek je de ene na de andere wonderbaarlijke creatie.

Verankerd
"Ik heb me in ieder geval nooit verveeld. Maar nu zit ik met al det gerei. Jan Janssen zit op zijn rollator. Onder het afdakje van zijn eigen huisje. Hij heft zijn wandelstok en wijst richting de achtertuin. "Als ik alles op betonnen platen had gebouwd dan was het misschien te verplaatsen." De oud-bouwvakker is jarenlang grondig te werk gegaan. De constructies zitten degelijk verankerd in de bodem.

Efteling
"Het houdt ons de laatste tijd bezig. Gertie spreek ook voor haar broers. "Stel als pap hier niet meer kan wonen. Wat moet er dan gebeuren met zijn Zjwaamvallei? We hebben nog geen idee. Nee, de Efteling heeft zich nog niet gemeld. Hoe dan ook dit mag niet verloren gaan. Niet voor pap en niet voor ons."

Kabouters
Ondertussen wandelt een gezin over het smalle straatje dat zicht geeft op de achtertuin. Ze stoppen. Hun twee kinderen kijken hun ogen uit. Ze wijzen naar de fantasierijke gebouwtjes in die wonderlijke tuin. "Hier wonen de elfjes en kabouters." Je hoort het ze denken.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen