Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie redt de Zjwaamvallei in Swalmen?

Geplaatst opwoensdag 16 september 2020 - 18:30

De miniatuurwereld van Jan Janssen dreigt in verval te raken. Ruim vijftig jaar bouwde de inmiddels 86-jarige oud-bouwvakker aan zijn Zjwaamvallei. Door zijn leeftijd is onderhoud aan het fantasie-Madurodam bijna onmogelijk geworden. Wie redt de Zjwaamvallei?

In de achtertuin van Jan Janssen staan wel zeventig bouwwerken. Fantasie-paleizen, huizen en andere creaties. Sommige constructies zijn drie meter hoog.

Zjwaamvallei
Hij heeft alles zelf gebouwd. De oud-metselaar maakt zijn eigen mini-baksteentjes, dakpannetjes en figuurtjes. Het gedetailleerde werk is gestaakt. In het oude schuurtje ligt het gereedschap te rusten. Waarschijnlijk voorgoed. Langzaam raakt de Zjwaamvallei overwoekerd. De droomwereld verdwijnt achter de weelderige struiken en de gestaag uitdijende bomen.

Liefhebbers gezocht
"Kijk hier is een flinke tak afgewaaid. Het huisje is helemaal ontwricht", Gertie Rolsef-Janssen begint zich zorgen te maken. Haar vader kan de schade niet meer herstellen en ondertussen neemt moeder natuur het gezag over in de Zjwaamvallei.

"Het ziet er nog heel mooi uit maar je merkt dat het verval begint te komen. Het zou mooi zijn als we samen met wat liefhebbers alles een beetje zouden kunnen opknappen." Het is een behoorlijke klus. De tuin van haar vader is een labyrint. Wandelend over de kronkelige paadjes ontdek je de ene na de andere wonderbaarlijke creatie.

Verankerd
"Ik heb me in ieder geval nooit verveeld. Maar nu zit ik met al det gerei. Jan Janssen zit op zijn rollator. Onder het afdakje van zijn eigen huisje. Hij heft zijn wandelstok en wijst richting de achtertuin. "Als ik alles op betonnen platen had gebouwd dan was het misschien te verplaatsen." De oud-bouwvakker is jarenlang grondig te werk gegaan. De constructies zitten degelijk verankerd in de bodem.

Efteling
"Het houdt ons de laatste tijd bezig. Gertie spreek ook voor haar broers. "Stel als pap hier niet meer kan wonen. Wat moet er dan gebeuren met zijn Zjwaamvallei? We hebben nog geen idee. Nee, de Efteling heeft zich nog niet gemeld. Hoe dan ook dit mag niet verloren gaan. Niet voor pap en niet voor ons."

Kabouters
Ondertussen wandelt een gezin over het smalle straatje dat zicht geeft op de achtertuin. Ze stoppen. Hun twee kinderen kijken hun ogen uit. Ze wijzen naar de fantasierijke gebouwtjes in die wonderlijke tuin. "Hier wonen de elfjes en kabouters." Je hoort het ze denken.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen