Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wie met een Limburgs accent praat, verdient minder'

Geplaatst opdonderdag 22 september 2016 - 10:03

Mensen die met een duidelijk regionaal accent spreken, verdienen aanzienlijk minder dan wie algemeen beschaafd Nederlands praat.

Dit blijkt uit onderzoek van Jan van Ours, hoogleraar arbeidsrecht aan de Tilburg University.

Salaris
Het verschil in salaris tussen mensen die met bijvoorbeeld een Limburgs of Twents accent praten en algemeen beschaafd Nederlands bedraagt vijf tot vijftien procent, zo zegt de hoogleraar in het AD.

Productiviteit
Volgens Van Ours gaat het niet zozeer om discriminatie van mensen die met een accent spreken. Het heeft volgens de hoogleraar eerder te maken met het gegeven dat mensen met een accent minder productief zijn. "Een klantenservicemedewerker met een zwaar Limburgse tongval kan zich lastiger verstaanbaar maken dan een collega die ABN spreekt", geeft Van Ours als voorbeeld.

Boeren
Volgens Gerbert Kraaykamp, hoogleraar sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, daarentegen spelen vooroordelen over mensen die 'plat' praten spelen wel degelijk een rol. Hij concludeerde eerder al dat mensen die in een dialect zijn opgevoed, het minder ver schoppen. "Anderen beschouwen mensen met een regionaal accent als minder slim en ontwikkeld, als boeren", zegt hij in het AD. "Zulke vooroordelen zitten ook in het hoofd bij managers die over salarissen beslissen."

Voordeel
Een dialect spreken naast zuiver Nederlands is niet per definitie slecht voor je toekomst. Volgens recruiter Ramon de Meijer kan een dialect ook in je voordeel spreken. "Een arts in Maastricht die ook Limburgs spreekt, wint eerder het vertrouwen van patiënten."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maastrichtse hoogleraar: 'Dialectonderzoek is brandhout'
Uurloon in Limburg lager dan over de grens
Huub Stapel vindt dialect onderzoek 'gelul'
'Limburgers praten met de tong naar voren'
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen