Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie haalt zijn neus op voor varkensparfum?

Geplaatst opzaterdag 24 november 2018 - 13:58

In Venlo is in Museum van Bommel van Dam zaterdagmiddag een nieuw parfum gepresenteerd: parfum varken.

Kunstenares Cathalijne Smulders ontwikkelde samen met geurontwerpster Tanja Schell een geurtje dat alle aroma's van het varken bevat.

Geur van je vader of moeder
"Ik vond het confronterend om te horen dat boeren aan de geur van mest denken als ze aan de geur van een varken denken. Want de mest zijn alleen de uitwerpselen. Maar als je heel dicht met je neus op de huid van een varken komt, ruik je een geur die ook van je vader of moeder zou kunnen zijn", zegt Schell.

Meer dan mest alleen
Het is een product om boeren na te laten denken om naast varkens ook andere producten te verkopen. "Zo verkoop je een belevenis en het laat zien dat boeren veel meer kunnen doen met een varken. Daarnaast laat zo’n parfum ons ook ruiken dat een varken veel meer is dan alleen mest", zegt Smulders.

Lees ook: Geurrijk kunstwerk in Van Bommel van Dam

Video: L1

Penetrant
Voor wie nieuwsgierig is, volgens uw verslaggever is de geur opgebouwd in laagjes. De eerste milliseconde denk je nog 'oh valt wel mee, best lekker.' Daarna komt een lichte mestgeur op. Cameraman Eelco Dautzenberg omschrijft het als "Parfum op een mesthoop, om zo de stank te verdoezelen." De geur blijft vier tot vijf uur hangen, gaat uw reporter verder. Zelfs na schrobben met twee handdoekjes een poetsdoek blijft de geur terugkomen. Erg hardnekkig dus.

Productie
De oplage bestaat uit twintig flesjes die te koop zijn voor 153,55 euro per stuk. Dat is de prijs van een varken plus 21 procent btw. Maar of die verkocht worden, is nog maar de vraag. "Eerst vond ik het heel lekker, maar een paar minuten later was de geur veranderd. Toen ben ik maar snel maar de wc gegaan om het af te wassen", zegt een bezoekster.

Net als thuis
"Mij doet het echt denken aan thuis", zegt een boer. "Dit is precies hoe een varkensstal ruikt.’"

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen