Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie haalt zijn neus op voor varkensparfum?

Geplaatst opzaterdag 24 november 2018 - 13:58

In Venlo is in Museum van Bommel van Dam zaterdagmiddag een nieuw parfum gepresenteerd: parfum varken.

Kunstenares Cathalijne Smulders ontwikkelde samen met geurontwerpster Tanja Schell een geurtje dat alle aroma's van het varken bevat.

Geur van je vader of moeder
"Ik vond het confronterend om te horen dat boeren aan de geur van mest denken als ze aan de geur van een varken denken. Want de mest zijn alleen de uitwerpselen. Maar als je heel dicht met je neus op de huid van een varken komt, ruik je een geur die ook van je vader of moeder zou kunnen zijn", zegt Schell.

Meer dan mest alleen
Het is een product om boeren na te laten denken om naast varkens ook andere producten te verkopen. "Zo verkoop je een belevenis en het laat zien dat boeren veel meer kunnen doen met een varken. Daarnaast laat zo’n parfum ons ook ruiken dat een varken veel meer is dan alleen mest", zegt Smulders.

Lees ook: Geurrijk kunstwerk in Van Bommel van Dam

Video: L1

Penetrant
Voor wie nieuwsgierig is, volgens uw verslaggever is de geur opgebouwd in laagjes. De eerste milliseconde denk je nog 'oh valt wel mee, best lekker.' Daarna komt een lichte mestgeur op. Cameraman Eelco Dautzenberg omschrijft het als "Parfum op een mesthoop, om zo de stank te verdoezelen." De geur blijft vier tot vijf uur hangen, gaat uw reporter verder. Zelfs na schrobben met twee handdoekjes een poetsdoek blijft de geur terugkomen. Erg hardnekkig dus.

Productie
De oplage bestaat uit twintig flesjes die te koop zijn voor 153,55 euro per stuk. Dat is de prijs van een varken plus 21 procent btw. Maar of die verkocht worden, is nog maar de vraag. "Eerst vond ik het heel lekker, maar een paar minuten later was de geur veranderd. Toen ben ik maar snel maar de wc gegaan om het af te wassen", zegt een bezoekster.

Net als thuis
"Mij doet het echt denken aan thuis", zegt een boer. "Dit is precies hoe een varkensstal ruikt.’"

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen