Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie haalt zijn neus op voor varkensparfum?

Geplaatst opzaterdag 24 november 2018 - 13:58

In Venlo is in Museum van Bommel van Dam zaterdagmiddag een nieuw parfum gepresenteerd: parfum varken.

Kunstenares Cathalijne Smulders ontwikkelde samen met geurontwerpster Tanja Schell een geurtje dat alle aroma's van het varken bevat.

Geur van je vader of moeder
"Ik vond het confronterend om te horen dat boeren aan de geur van mest denken als ze aan de geur van een varken denken. Want de mest zijn alleen de uitwerpselen. Maar als je heel dicht met je neus op de huid van een varken komt, ruik je een geur die ook van je vader of moeder zou kunnen zijn", zegt Schell.

Meer dan mest alleen
Het is een product om boeren na te laten denken om naast varkens ook andere producten te verkopen. "Zo verkoop je een belevenis en het laat zien dat boeren veel meer kunnen doen met een varken. Daarnaast laat zo’n parfum ons ook ruiken dat een varken veel meer is dan alleen mest", zegt Smulders.

Lees ook: Geurrijk kunstwerk in Van Bommel van Dam

Video: L1

Penetrant
Voor wie nieuwsgierig is, volgens uw verslaggever is de geur opgebouwd in laagjes. De eerste milliseconde denk je nog 'oh valt wel mee, best lekker.' Daarna komt een lichte mestgeur op. Cameraman Eelco Dautzenberg omschrijft het als "Parfum op een mesthoop, om zo de stank te verdoezelen." De geur blijft vier tot vijf uur hangen, gaat uw reporter verder. Zelfs na schrobben met twee handdoekjes een poetsdoek blijft de geur terugkomen. Erg hardnekkig dus.

Productie
De oplage bestaat uit twintig flesjes die te koop zijn voor 153,55 euro per stuk. Dat is de prijs van een varken plus 21 procent btw. Maar of die verkocht worden, is nog maar de vraag. "Eerst vond ik het heel lekker, maar een paar minuten later was de geur veranderd. Toen ben ik maar snel maar de wc gegaan om het af te wassen", zegt een bezoekster.

Net als thuis
"Mij doet het echt denken aan thuis", zegt een boer. "Dit is precies hoe een varkensstal ruikt.’"

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen