Overslaan en naar de inhoud gaan

WHO legt proeven met 'Meijels coronamedicijn' stil

Geplaatst opmaandag 25 mei 2020 - 19:48

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft tests om te kijken of het middel hydroxycholoroquine helpt tegen het coronavirus voorlopig stilgelegd. Onder anderen de Meijelse huisarts Rob Elens schreef dat middel in combinatie met andere medicijnen voor aan enkele coronapatiënten.

In een aantal landen waren tests gestart om te kijken of het malariamedicijn helpt om te voorkomen dat iemand het virus krijgt.

WHO
Het besluit is genomen op basis van een artikel in het medisch vakblad The Lancet waarin staat dat het de kans om te overlijden juist verhoogde en niet lager maakte. Dat zei WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus. "De proeven zijn stilgelegd zolang wordt onderzocht of het middel wel veilig is." Mocht uit tests blijken dat het middel veilig is, dan gaan de proeven weer verder.

Lees ook: The Lancet: 'Meijels coronamedicijn' werkt niet

'Te ziek'
Huisarts Rob Elens, die het medicijn voorschreef in combinatie met zink, plaatst een belangrijke voetnoot bij het onderzoek van The Lancet. "In het rapport staat dat een hoop mensen doodgaan met dit middel, maar niet vàn", zegt hij tegen L1. Het onderzoek werd gedaan naar 100.000 coronapatiënten in ziekenhuizen. Volgens Elens zijn die mensen al te ziek. Het malariamedicijn dient bij de eerste symptomen toegediend te worden, nog voor het ziekenhuis. Hij noemt dat de eerste lijn.

Lees ook: Inspectie: 'Meijelse huisarts moet stoppen met experiment'

"Honderden miljoenen keren is dit middel al gegeven, nooit is iemand overleden", zegt Elens verwijzend naar een WHO-rapport uit 2017. Een associatie van Amerikaanse cardiologen heeft het middel veilig verklaard, India geeft het mensen in het ziekenhuis als preventie en heeft het verkocht aan 25 andere landen."

Felle kritiek
Zorgminister Hugo de Jonge noemde het middel vorige week in de Tweede Kamer kwakzalverij. Hij zei dat het ook bijwerkingen heeft, zoals hartritmestoornissen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zei begin april dat de huisarts beboet zou worden als hij verderging met zijn behandelplan, waarop Elens het voorschrijven staakte. Ook de GGD Limburg-Noord raadde het gebruik al eerder af.

Lees ook: Meijelse huisarts blijft strijdbaar voor coronamedicijn

Huisarts Rob Elens zei vorige week dat hij veel steunbetuigingen ontvangt:

Video: L1

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen