Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetsvoorstel tegen dwanghuwelijk met dank aan UM

Geplaatst opwoensdag 27 november 2019 - 18:40

Een wet waardoor vrouwen sneller kunnen ontsnappen uit een religieus huwelijk, is mogelijk naar aanleiding van een advies van onderzoekers aan de Universiteit van Maastricht.

Een wetsvoorstel daarover ligt nu bij de Tweede Kamer.

Geen kant op
"Vrouwen die nu een religieus huwelijk willen beëindigen kunnen geen kant op", stelt onderzoeker Pauline Kruiniger. "Een vrouw zit dan in een spagaat. Ze is misschien wel voor de wet gescheiden, maar religieus niet. De gemeenschap beschouwt haar dan nog als gehuwd, waardoor ze niet haar eigen leven kan leiden en bijvoorbeeld een nieuwe relatie kan aangaan."

Dwingen
Vaak is het de man die niet wil meewerken. Daar moet het wetsvoorstel verandering in brengen. In de toekomst kan de rechter de man dwingen mee te werken aan het beëindigen van het religieuze huwelijk. En dat kan de rechter doen op het moment dat een ontbinding van het wettelijk huwelijk wordt aangevraagd. "Het wetsvoorstel is eigenlijk een steuntje in de rug voor vrouwen. Het zorgt ervoor dat er meer druk staat op de ontbinding van het religieuze huwelijk", legt Kruiniger uit.

Gemeenschappen
Deze huwelijkse gevangenschap komt vooral voor bij vrouwen in joods-orthodoxe en islamitische gemeenschappen. Maar soms is het ook binnen het christendom en het hindoeïsme een probleem. Naar schatting gaat het om enkelen honderden vrouwen in Nederland die uit hun huwelijk willen stappen, maar waarbij dat niet kan omdat de man dwarsligt.

Maatregelen
Het moet nog blijken of de man na invoering van de nieuwe wet ook echt sneller wilt meewerken. De rechter kan namelijk zelf niet het religieuze huwelijk beëindigen, omdat kerk en staat in Nederland gescheiden zijn. Een rechter heeft dus niks te zeggen over een religieus huwelijk. Maar mocht de man na het bevel nog niet willen meewerken, dan kan de rechter bijvoorbeeld wel een dwangsom opleggen.

Goede hoop
Kruiniger heeft er vertrouwen in dat het wetsvoorstel een meerderheid haalt in de Tweede Kamer: "Ze zijn er al langere tijd bezig, dus ik heb goede hoop."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen