Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetsvoorstel tegen dwanghuwelijk met dank aan UM

Geplaatst opwoensdag 27 november 2019 - 18:40

Een wet waardoor vrouwen sneller kunnen ontsnappen uit een religieus huwelijk, is mogelijk naar aanleiding van een advies van onderzoekers aan de Universiteit van Maastricht.

Een wetsvoorstel daarover ligt nu bij de Tweede Kamer.

Geen kant op
"Vrouwen die nu een religieus huwelijk willen beëindigen kunnen geen kant op", stelt onderzoeker Pauline Kruiniger. "Een vrouw zit dan in een spagaat. Ze is misschien wel voor de wet gescheiden, maar religieus niet. De gemeenschap beschouwt haar dan nog als gehuwd, waardoor ze niet haar eigen leven kan leiden en bijvoorbeeld een nieuwe relatie kan aangaan."

Dwingen
Vaak is het de man die niet wil meewerken. Daar moet het wetsvoorstel verandering in brengen. In de toekomst kan de rechter de man dwingen mee te werken aan het beëindigen van het religieuze huwelijk. En dat kan de rechter doen op het moment dat een ontbinding van het wettelijk huwelijk wordt aangevraagd. "Het wetsvoorstel is eigenlijk een steuntje in de rug voor vrouwen. Het zorgt ervoor dat er meer druk staat op de ontbinding van het religieuze huwelijk", legt Kruiniger uit.

Gemeenschappen
Deze huwelijkse gevangenschap komt vooral voor bij vrouwen in joods-orthodoxe en islamitische gemeenschappen. Maar soms is het ook binnen het christendom en het hindoeïsme een probleem. Naar schatting gaat het om enkelen honderden vrouwen in Nederland die uit hun huwelijk willen stappen, maar waarbij dat niet kan omdat de man dwarsligt.

Maatregelen
Het moet nog blijken of de man na invoering van de nieuwe wet ook echt sneller wilt meewerken. De rechter kan namelijk zelf niet het religieuze huwelijk beëindigen, omdat kerk en staat in Nederland gescheiden zijn. Een rechter heeft dus niks te zeggen over een religieus huwelijk. Maar mocht de man na het bevel nog niet willen meewerken, dan kan de rechter bijvoorbeeld wel een dwangsom opleggen.

Goede hoop
Kruiniger heeft er vertrouwen in dat het wetsvoorstel een meerderheid haalt in de Tweede Kamer: "Ze zijn er al langere tijd bezig, dus ik heb goede hoop."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen