Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetsvoorstel tegen dwanghuwelijk met dank aan UM

Geplaatst opwoensdag 27 november 2019 - 18:40

Een wet waardoor vrouwen sneller kunnen ontsnappen uit een religieus huwelijk, is mogelijk naar aanleiding van een advies van onderzoekers aan de Universiteit van Maastricht.

Een wetsvoorstel daarover ligt nu bij de Tweede Kamer.

Geen kant op
"Vrouwen die nu een religieus huwelijk willen beëindigen kunnen geen kant op", stelt onderzoeker Pauline Kruiniger. "Een vrouw zit dan in een spagaat. Ze is misschien wel voor de wet gescheiden, maar religieus niet. De gemeenschap beschouwt haar dan nog als gehuwd, waardoor ze niet haar eigen leven kan leiden en bijvoorbeeld een nieuwe relatie kan aangaan."

Dwingen
Vaak is het de man die niet wil meewerken. Daar moet het wetsvoorstel verandering in brengen. In de toekomst kan de rechter de man dwingen mee te werken aan het beëindigen van het religieuze huwelijk. En dat kan de rechter doen op het moment dat een ontbinding van het wettelijk huwelijk wordt aangevraagd. "Het wetsvoorstel is eigenlijk een steuntje in de rug voor vrouwen. Het zorgt ervoor dat er meer druk staat op de ontbinding van het religieuze huwelijk", legt Kruiniger uit.

Gemeenschappen
Deze huwelijkse gevangenschap komt vooral voor bij vrouwen in joods-orthodoxe en islamitische gemeenschappen. Maar soms is het ook binnen het christendom en het hindoeïsme een probleem. Naar schatting gaat het om enkelen honderden vrouwen in Nederland die uit hun huwelijk willen stappen, maar waarbij dat niet kan omdat de man dwarsligt.

Maatregelen
Het moet nog blijken of de man na invoering van de nieuwe wet ook echt sneller wilt meewerken. De rechter kan namelijk zelf niet het religieuze huwelijk beëindigen, omdat kerk en staat in Nederland gescheiden zijn. Een rechter heeft dus niks te zeggen over een religieus huwelijk. Maar mocht de man na het bevel nog niet willen meewerken, dan kan de rechter bijvoorbeeld wel een dwangsom opleggen.

Goede hoop
Kruiniger heeft er vertrouwen in dat het wetsvoorstel een meerderheid haalt in de Tweede Kamer: "Ze zijn er al langere tijd bezig, dus ik heb goede hoop."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen