Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouders Meerssen stappen op

Geplaatst opdonderdag 24 september 2020 - 22:20

De wethouders van de gemeente Meerssen zijn opgestapt. Dat gebeurde nadat duidelijk was geworden dat een motie van wantrouwen een ruime meerderheid zou halen.

De motie was ingediend door de progressieve lijst KIJK!!! en werd gesteund door coalitiepartner CDA en de oppositiepartijen Lokaal DNA en Focus. Die vier partijen zijn goed voor 11 van de 17 zetels in de gemeenteraad.

Geen vertrouwen meer
KIJK!!! en CDA stuurden daarmee hun eigen wethouders - respectievelijk Paul Sanders en Marly Heusschen - naar huis. De derde opgestapte wethouder was Jan Gulikers van BRUG-M. De indieners van de motie zeiden geen vertrouwen meer te hebben in de zittende wethouders. Ze verweten hen dat zij begin september in een brief aan de raad hadden gezegd dat ze zouden opstappen als de raad niet zou kiezen voor een herindeling bij Maastricht. Volgens hen was dat het enige reëele alternatief om te voorkomen dat Meerssen ‘kapot bezuinigd’ zou worden.

Donderslag bij heldere hemel
De indieners van de motie vonden dat dat als donderslag bij heldere hemel kwam. En dat de raad daar ook geen opdracht voor had gegeven. Zij vonden dat de wethouders gewoon een begroting hadden moeten opstellen. Nu ze (blijven) weigeren die opdracht uit te voeren en ze blijven vasthouden aan een snel besluit over herindeling bij Maastricht, is het vertrouwen weg, aldus de indieners van de motie.

Onduidelijk is hoe het precies verder gaat en welke partijen nieuwe wethouders gaan leveren. Tot dan is burgemeester Mirjam Clermonts de enige bestuurder in Meerssen.

Zinkend schip
Felle kritiek op de motie van wantrouwen kwam er van de coalitiepartijen BRUG-M en Het Origineel. Die laatste partij vond dat er geen enkel inhoudelijk argument werd aangevoerd. "De wethouders hebben met hun opstelling juist getoond dat ze een geweten hebben. Hun onderbouwde stelling dat zonder herindeling het schip ten ondergaat, wordt genegeerd", zo stelde Het Origineel.

Ravijn in
BRUG-M stelde dat de inwoners van Meerssen en de ambtenaren van de gemeente in een ravijn worden gestort door het wegsturen van de wethouders. De grootste fractie in de raad noemde de bewoordingen in de brief van de wethouders weliswaar ‘ongelukkig’ en kon eventueel ook wel leven met een motie van treurnis. Maar het was ook ‘een noodkreet van bestuurders met een geweten naar de inwoners toe’, verklaarde BRUG-M.

Eigen vlees
De partij onderstreepte verder dat Meerssen zich in zijn eigen vlees snijdt omdat de wethouders een sterk team vormden, goed werk leverden en goede contacten hadden opgebouwd, onder meer met Maastricht.

Vergeldingsdrang
Wethouder Gulikers kenschetste voordat hij zijn aftreden bekend maakte, de gang van zaken als "vergeldingsdrang, genoegdoening en het vereffenen van openstaande rekeningen. Het gaat om personen en niet om inhoud." Dat werd vervolgens ten stelligste ontkend door de partijen die de motie van wantrouwen steunden.

Spelletjes en rancune
Gulikers wees er verder op dat nu het achtste college gaat aantreden sinds 2007, in vier raadsperiodes. "Het probleem van Meerssen is de kwaliteit van het bestuur. Zolang politieke spelletjes en rancune een rol blijven spelen, verbetert dat niet", zo was zijn boodschap. "Ik heb er meer moeite mee dat ik er niet in geslaagd ben om dat te veranderen dan dat ik mijn wethouderszetel verlies."

Schuttersputjes
(Ex-)wethouder Sanders sprak van een slagveld en vond dat een groot deel van de raad 'ondersteboven in schuttersputjes' zit. Hij kondigde aan zich te beraden op zijn lidmaatschap van KIJK!!!, nu zijn eigen fractie hem heeft weggestuurd. Sanders was ruim tien jaar geleden één van de oprichters van de progressieve lokale lijst.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen