Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouders Meerssen houden vast aan herindeling

Geplaatst opmaandag 14 september 2020 - 22:24

De drie wethouders van de gemeente Meerssen blijven onverkort achter hun oproep staan om te kiezen voor een herindeling met Maastricht.

In een extra raadsvergadering noemde wethouder Marly Heusschen (CDA) dat niet vluchten voor de verantwoordelijkheid om een begroting op te stellen, maar 'een stap naar voren'.

Drastische maatregelen nodig
"Daar sta ik voor", zo zei Heusschen, die daarmee een ander standpunt inneemt dan haar fractie. "Maar om zo’n twee miljoen te bezuinigen, zijn enorme drastische maatregelen nodig waarvan juist de mensen die ondersteuning nodig hebben, de dupe worden. Daar kan ik niet achter staan. Dat ga ik niet doen."

Lees ook: Meerssen: geen meerderheid voor herindeling bij Maastricht

Lukt niet meer
Wethouder Paul Sanders van KIJK!!! , die ook een ander standpunt inneemt dan zijn fractie, stelde de enorme bezuinigingen niet langer te kunnen verantwoorden naar de gemeenschap. "Andere gemeenten lopen naar de afgrond. Wij staan er al. Het lukt niet meer", aldus Sanders. Wethouder Jan Gulikers van BRUG-M benadrukte zeker te weten dat Meerssen het niet meer redt als zelfstandige gemeente. "We willen en kunnen de drastische bezuinigingen niet voor onze verantwoording nemen", zo betoogde hij.

Doemscenario
Zo’n twee miljoen schrappen in de begroting, zou tot kapot bezuinigen leiden en pijn doen in alle lagen van de bevolking. Zowel ondernemers, inwoners als verenigingen, was de boodschap van Gulikers. "Een doemscenario. We kunnen geen begroting maken waar we niet achter staan. Daarom hebben wij de meest scherpe keuze gemaakt." Gulikers wees er ook op dat van de geïnventariseerde mogelijke 41 bezuinigingen er op dit moment slechts voor 60.000 euro acceptabel is voor de gemeenteraad. Over de hele rest moet dan nog onderhandeld worden. "Het zegt iets over de raad en de bestuurskracht van deze gemeente. Bedroevend", vond de wethouder.

Herindeling
"Eerst naar de begroting kijken, betekent dat verder dat we te laat zijn voor een herindeling op 1 januari 2023", stelde Gulikers. Dat betekent dat die pas vanaf 2026 weer mogelijk zou zijn. "Het betekent dan nog zes jaar doormodderen, ook als we kiezen voor regiesamenwerking." Daarbij worden de meeste ambtenaren van Meerssen ondergebracht bij Maastricht maar blijft de gemeente zelfstandig.

Garanderen
Herindelen met Maastricht is een perspectief waar we mee vooruit kunnen, zo betoogde Gulikers verder. Al kunnen wij als wethouders niet garanderen dat dan alle problemen zijn opgelost. Of de drie wethouders zoals aangekondigd, ook daadwerkelijk opstappen als de raad niet voor herindeling kiest, moet in de loop van de extra vergadering blijken. Duidelijk is in ieder geval dat er bij lange na geen meerderheid is voor herindeling bij Maastricht op dit moment.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen