Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouders: Heijmans wilde gemeenteraad buitenspel zetten

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 21:09

De inmiddels vertrokken burgemeester Jos Heijmans wilde ongeacht de uitkomst van het onderzoek naar zijn integriteit aanblijven als burgemeester van Weert. Daarmee eiste hij van de wethouders van Weert dat zij de gemeenteraad buitenspel zouden zetten.

Dat verklaart wethouder Paul Sterk woensdag tijdens de raadsvergadering over de integriteit van de inmiddels vertrokken Jos Heijmans. "Een Einzelgänger die vond dat je tegen hem was als je niet met hem instemde", zegt Sterk.

Heijmans raakte in opspraak nadat De Limburger in januari onthulde dat hij 23.000 euro subsidie had toegekend aan een stichting waarvan hij zelf voorzitter was. Onderzoeksbureau Berenschot maakte een integriteitsrapport dat in de gemeenteraad woensdagavond ter sprake kwam.

Lees ook: Veel gerommel met 'het potje van Jos'

Vernietigd
Heijmans zou geëist hebben dat het verzoek van de Limburger om zijn correspondentie met PvdA-fractievoorzitter Fanida Kadra openbaar te maken vernietigd zou worden. Daarnaast stelde hij voor om, ongeacht de uitkomst van het integriteitsrapport van bureau Berenschot, aan te blijven. Ook zou Heijmans al een voorstel over een vertrekregeling gedaan hebben. "En dat moesten we allemaal geheimhouden. We hoefden alleen maar bij het kruisje te tekenen", zegt Sterk. Volgens hem vond dit alles plaats in een sfeer die het college als intimiderend heeft ervaren.

Het college zag deze hele gang van zaken niet zitten. Het vernietigen van verzoeken van de krant staat haaks op transparantie, stelt Sterk. Hij gaf aan dat de verhoudingen met Heijmans vanaf november 2019 al op scherp zijn komen te staan.

Verkeerde keelgat
Heijmans' voorstellen schoten het college in het verkeerde keelgat. Met zijn eisen zou het college ermee instemmen dat de gemeenteraad buitenspel zou worden gezet in de kwestie rond het integriteitsrapport. Het is aan namelijk aan de raad om te bepalen of Heijmans aan kan blijven. Niet aan Heijmans, noch aan het college.

Vertrouwen opgezegd
Deze gang van zaken is volgens het college de verklaring voor het feit dat de wethouders het vertrouwen in Heijmans opzegden, nog voordat het rapport van Berenschot beschikbaar was. Omdat het college de burgemeester niet weg kan sturen, is de fractievoorzitters gevraagd om het vertrouwen in Heijmans op te zeggen. In zijn betoog zegt Sterk dat er sprake was van een glijdende schaal: "In het begin werd er nog keurig gemeld waar COA-geld naartoe ging, maar gaandeweg kwam er geen informatie meer." Sterk wijst erop dat de verwijten die in het Berenschot-onderzoek aan het adres van Heijmans vooral gebaseerd zijn op kwesties die hij niet in het college heeft besproken, of die hij anders aanpakte dan hij binnen het college had afgesproken.

Namens het college geeft Sterk aan dat het college van burgemeester en wethouders altijd gewerkt heeft op basis van onderling vertrouwen. "Dat we elkaar informeren, elkaar gevraagd en ongevraagd advies geven." Uit de woorden van Sterk blijkt dat het college Heijmans niet blind had moeten vertrouwen met de COA-gelden en dat het onderzoeksrapport van Berenschot dat onderstreept.

Ziek
De meerderheid van de voorzitters stemden er op 13 mei mee in. Een dag later meldde Heijmans zich ziek bij gouverneur Bovens en gaf hij te kennen niet meer terug te willen keren als burgemeester van Weert. Eind mei kondigde Heijmans aan om de gemeente Weert voor de rechter te slepen. De gemeente heeft namelijk beslag gelegd op al zijn zakelijke correspondentie. Met een kort geding wil Heijmans voorkomen dat de leden van het college die kunnen inzien.

Lees ook: Heijmans: 'Wethouders ondermijnen ambt burgemeester'

Tomeloze inzet
Desondanks prijst het college Heijmans' tomeloze inzet voor vluchtelingen en statushouders. "Dan denk ik terug aan de avond dat hij hier beneden boze Weertenaren te woord stond over de komst van een asielzoekerscentrum", zegt Sterk. Juist die inspirerende aanpak van Heijmans gaf het college het vertrouwen in Heijmans' aanpak.

Dat vertrouwen is door de gang van zaken sinds de laatste weken zó beschaamd, dat het college volgens Sterk niet anders kon dan de samenwerking met Heijmans stopzetten.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen