Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder: 'Wisseling eigenaar grond Limmel erg onverwacht'

Geplaatst opzaterdag 28 augustus 2021 - 21:41

Het stadsbestuur van Maastricht werd overvallen door de wissel van eigenaar van een voormalig fabrieksterrein in Limmel, en de plannen voor een loods op het stuk grond.

"Het was voor ons heel erg onverwacht", zegt wethouder Vivianne Heijnen in L1mburg Centraal.

Op het braakliggende fabrieksterrein had de gemeente de plannen om samen met de oorspronkelijke eigenaar 814 woningen te plaatsen. Een zakenman kocht echter dit voorjaar de grond met de bedoeling om er een groot distributiecentrum te bouwen.

Plottwist
"Het is geen gemakkelijk dossier", zegt Heijnen . "Met name omdat we al maanden met de buurt, de voormalige eigenaar en gemeente om tafel zaten om een prachtig plan te maken voor het wonen in de stad en de economie in de stad. Deze plottwist hadden we niet verwacht."

Bakstenen
Heijnen zegt dat de gemeente niet op de hoogte was van de eigendomswisseling die had plaatsgevonden. "Wij zaten nog steeds met alle partijen aan tafel waarvan we dachten dat ze de grond in eigendom hadden, maar dat bleek niet meer het geval. Dit kwam voor ons heel erg onverwacht. We hadden het al een beetje over de kleur van de bakstenen van de woning", illustreert Heijnen de vorderingen van de gesprekken en de goede samenwerking."

Zomerreces
De nieuwe eigenaar van de grond, Rien Leeijen uit Beringe, diende vlak voor de zomervakantie de bouwvergunning in voor de zogenaamde city hub, een overlaadstation voor goederen die naar het stadscentrum moeten worden gebracht. "Op de dag dat het reces begon kwam de aanvraag zo ongeveer binnen. Dat heeft ons verrast. Uiteraard zullen we naar elke aanvraag objectief kijken, maar we willen met hem spreken." Dat gesprek vindt volgende week plaats, vertelt Heijnen.

Voorbereidingsbesluit
Leeijen kon zijn plannen lanceren, omdat het gebied de bestemming bedrijfsterrein heeft. Achteraf gezien vindt Heijnen dat een fout. "We hebben in goed vertrouwen met elkaar om tafel gezeten, maandenlang. Achteraf gezien hadden we misschien een voorbereidingsbesluit moeten nemen. Maar als je in goed vertrouwen bent aan het overleggen, verwacht je dat dat niet nodig is."

Enthousiasme
Heijnen hoopt in het gesprek met Leeijen en zijn adviseur het enthousiasme over het oorspronkelijke plan, het bouwen van 814 woningen, over te brengen. "Het plan is uitgewerkt naar aanleiding van wensen uit de buurt. Alle betrokkenen waren enthousiast, ook de gemeenteraad. Ik zou dat enthousiasme graag op meneer Leeijen willen overbrengen."

Limmel
Zaterdag protesteerden zo'n 300 mensen tegen de bouw van het distributiecentrum. In de demonstratie liepen niet alleen inwoners, maar ook studenten en gemeenteraadsleden mee.

Lees ook: Honderden bij protest tegen distributiecentrum Limmel

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen