Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder wil gedenkteken Amstel Gold Race in Meerssen

Geplaatst opmaandag 8 juli 2019 - 15:59

"Meerssen moet trots zijn op zijn wielergeschiedenis."

Om die ambitie te onderstrepen wil wethouder Luc Volders een gedenkteken plaatsen op de plek waar 24 jaar lang de finish was van de Amstel Gold Race. "En liefst van Jan Raas."

Jan Raas
Op de finish in Rothem eindigde Jan Raas vijf keer als eerste in Nederlands enige wielerklassieker. Daarmee is Raas nog altijd recordhouder.

Eerste finishplaats
Meerssen was de allereerste finishplek van de Amstel Gold Race in 1966 en fungeerde een kwart eeuw lang als aankomstlocatie. Daarnaast organiseerden Meerssen en Geulle vele Nederlandse kampioenschappen. Peter Winnen won de nationale titel in Meerssen in 1990.

Vergeten
"Maar niemand weet dat meer", zegt Volders. "Op deze finishplek 'Tussen de Bruggen' viel Gerrie Knetemann huilend in de armen van Mart Smeets. Bernard Hinault won hier de Gold Race. Jan Raas hield zijn persconferenties in de woonkamer van Dora Mullenders bij het spoor. Dat moeten we koesteren. En daarom moet hier, op de finishplek, een herdenkingsteken komen. Zoals ze dat in Gulpen-Wittem of Valkenburg ook hebben."

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Speel zelf mee met het OLS op 5 juli!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en schiet mee
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV