Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder Weert: 'Kloeëte' verdeling cultuursubsidies

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 7:02

Wethouder Geert Gabriëls van Weert heeft een brief met een opmerkelijk motto geschreven aan het Limburgs Parlement.

Er staat namelijk in grote letters 'kloeëte' boven een oproep om het advies van de Cultuurtank Limburg over de verdeling van provinciale cultuursubsidies naast zich neer te leggen.

Cultuursubsidies
Volgens dat advies zouden 20 instellingen in Zuid-Limburg in aanmerking moeten komen voor de vierjarige cultuursubsidies tussen 2021 en 2024. In Midden-Limburg zou alleen het Limburgs Festival die subsidie moeten krijgen en in Noord-Limburg geen enkele instelling.

In zijn brief schrijft wethouder Gabriëls (Weert Lokaal) dat vele cultureel geïnteresseerden in de regio Weert zich 'kloeëte' voelden toen ze dat advies lazen. "Hoe kan het dat een regio die al jarenlang flink in de cultuursector investeert en regelmatig aan de bel trekt als het gaat om verdeling van provinciale gelden, zich toch weer moet melden", zo vraagt Gabriëls zich af.

Aanpassen
Hij pleit er bij de provinciale politiek dan ook voor om de 'vervelende en niet correcte systematiek' aan te passen. "Als gelden niet omgebogen worden, krijgen culturele makers en talenten uit andere regio's nooit de kans om er tussen te komen."

Concreet wil wethouder Gabriëls dat behalve het Limburg Festival, ook slagwerkgroep Percussion Friends uit Weert en project Destination Unknown voor jonge kunstenaars - eveneens uit Weert - de komende vier jaar subsidie krijgen. Gabriëls stelt de regio Weert met een 'cultureel verzorgingsgebied van ruim 100.000 inwoners' te willen versterken.

'Heb ballen'
Hij eindigt zijn brief met een oproep. "Wij zijn nog positief en hoopvol en na alle inzet en eigen investeringen vragen wij het provinciebestuur en het Limburgs Parlement: heb lef, kies, beloon positief; heb ballen, heb kloeëte!"

11 miljoen euro
Voor de vierjarige cultuursubsidies is ruim 11 miljoen euro beschikbaar. In augustus komt het provinciebestuur met een standpunt over het advies van de Cultuurtank Limburg. Begin oktober moet het Limburgs Parlement dan een besluit nemen.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen