Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder tevreden met 800 miljoen extra voor gemeenten

Geplaatst opdinsdag 15 september 2020 - 17:15

Wethouder Tim Weijers van Kerkrade noemt het heel positief dat het kabinet 800 miljoen extra uittrekt voor de gemeenten.

Dat werd dinsdag officieel bekendgemaakt op Prinsjesdag.

Ruimte
Weijers zegt blij te zijn met de extra middelen, maar vraagt zich wel af hoeveel ruimte gemeenten krijgen om het naar eigen goeddunken uit te geven.

Video: L1

Burger
In de troonrede zei koning Willem-Alexander dat het geld bijvoorbeeld is bedoeld voor buurthuizen, sociale werkvoorziening, culturele instellingen en voor het coronaproof organiseren van de verkiezingen in maart volgend jaar. "Het geld moet echt bij de burger terechtkomen", zo vindt Weijers.

Niet genoeg
Hij vreest wel dat de 800 miljoen bij lange na niet genoeg is om alle problemen op te lossen. Daarom moeten gemeenten ook naar andere potjes kijken, bijvoorbeeld om de bouw te stimuleren, aldus de Kerkraadse wethouder.

Goede zaak
Bestuurder Wim Hazeu van woningcorporatie Wonen Limburg noemt het een goede zaak dat het kabinet 200 miljoen uittrekt voor mensen die de huur lastig kunnen betalen. Dat scheelt zo’n 260.000 huurders vier tientjes in de maand.

Trendbreuk
Het geld wordt vrijgemaakt door een verlaging van de verhuurdersheffing van de corporaties. Hazeu noemt dat een trendbreuk maar wil dat die heffing uiteindelijk helemaal van tafel verdwijnt. Hij is ook redelijk tevreden over het extra geld voor de woningbouw. Maar vindt wel dat er veel meer moet gebeuren om aan de woningbehoefte te kunnen voldoen. Hazeu spreekt dan ook liever van 'lichtpuntjes' in het kabinetsbeleid.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen