Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder Raven van Sittard-Geleen wordt senator

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2021 - 9:19

Wethouder Ton Raven van Sittard-Geleen stopt ermee. Hij wordt vanaf 19 januari lid van de Eerste Kamer voor de Onafhankelijke Senaatsfractie OSF.

Dat is een platform van onafhankelijke provinciale partijen waaronder Lokaal-Limburg.

Conflict
In een brief aan de gemeenteraad van Sittard-Geleen laat Raven (Stadspartij) weten dat het lidmaatschap van de Eerste Kamer conflicteert met zijn werk als wethouder omdat het college van B en W in Sittard-Geleen op dinsdag vergadert. Ook de vergaderingen van de Eerste Kamer worden voornamelijk op dinsdag gehouden, waardoor het ene dus niet met het andere te combineren is.

Keuze
"Na uitgebreide afweging van de alternatieven, het consulteren van collega’s, coalitiegenoten en overleg binnen de Stadspartij", zegt Raven het besluit genomen te hebben om voor de Eerste Kamer te kiezen. In een brief aan de gemeenteraad stelt hij zich daar namens de OSF te gaan inzetten voor de belangen van gemeenten en provincies.

Basisvoorzieningen
"Deze worden geconfronteerd met bezuiniging op bezuiniging waardoor lokale bestuurders vrijwel niet meer in staat zijn om basisvoorzieningen zoals bibliotheken, welzijns-, zorg- en sportvoorzieningen in stand te houden", zo schrijft Raven. Hij meldt verder dat de OSF elk wetsvoorstel met consequenties voor lagere overheden zorgvuldig zal toetsen en waar nodig aandringen op bijsturing zodat de positie van gemeenten en provincies zal verbeteren.

Nummer twee
De plek van de eenmansfractie van OSF in de Eerste Kamer kwam vrij omdat de zittende senator Gerben Gerbrandy ermee stopt. Omdat Raven tweede stond op de kandidatenlijst van de OSF, kwam hij er als eerste voor in aanmerking om die plek in te nemen.

Crisis
Daar maakt Raven nu dus gebruik van. Hij was pas een klein jaartje wethouder van Sittard-Geleen en trad aan bij de vorming van een nieuw college van GOB, CDA, GroenLinks en Stadspartij. Met dat college kwam na ruim zeven maanden een einde aan een politieke crisis in Sittard-Geleen.

Raven is al sinds 1990 actief in de lokale politiek. Eerst in Geleen, later vanaf 2001 in de fusiegemeente Sittard-Geleen. Raven was zowel raadslid, fractievoorzitter als wethouder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen