Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder Horst in actie tegen seksuele intimidatie

Geplaatst opwoensdag 7 juli 2021 - 6:27

Wethouder Roy Bouten van Horst aan de Maas overweegt een campagne te starten tegen seksuele intimidatie. Aanleiding hiervoor is een incident met zangeres Nienke Wijnhoven.

Toen Wijnhoven vorige maand van de sportschool naar huis fietste, reden er drie busjes met seizoenarbeiders voorbij. "Het was warm weer, dus ik had mijn sportkleding nog aan. De busjes bleven om me heen rijden en de mannen staarden me aan", vertelt ze.

Personen aangesproken
Wijnhoven deelde haar verhaal op sociale media. Naar aanleiding van het incident heeft wethouder Bouten contact opgenomen met de werkgever van de seizoenarbeiders. De bewuste personen zijn inmiddels op hun gedrag aangesproken. Bouten: "Het maakt niet uit of het nou op een feestje, in de kroeg of naast het voetbalveld gebeurt. Als je het ziet, moet je elkaar daar op aanspreken. Dit soort gedrag moeten we afkeuren."

Campagne
Maar daar blijft het niet bij. Bouten denkt erover na om een campagne te starten tegen seksuele intimidatie. Hij gaat binnenkort met Wijnhoven rond de tafel om de mogelijkheden te bespreken. "Er vindt nu bijvoorbeeld een discussie plaats over een meldpunt, maar dat vind ik vaak 'symbool politiek'. Het is goed als mensen laten horen wat er gebeurt, maar we moeten het echt hebben over de oorzaak van het probleem en niet accepteren dat het gebeurt. Een meldpunt zou kunnen zorgen voor schijnveiligheid", licht Bouten toe.

Bewustwording
Wijnhoven hoopt vooral voor bewustwording te kunnen zorgen. "We kunnen het probleem natuurlijk niet oplossen, maar het zou fijn zijn als mensen zich er bewust van zijn dat iedereen eraan meedoet. Het gaat niet alleen om mannen die dingen roepen naar vrouwen. Het komt ook voor dat mannen naar mannen roepen of vrouwen naar mannen", zegt ze.

Bouten vult aan: "Het gaat er bij intimidatie niet om hoe je iets bedoelt. Een grap kan helemaal verkeerd overkomen. Daarom is het belangrijk om iemand aan te spreken als je je geïntimideerd voelt of als je ongepast gedrag ziet."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen