Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder en gemeentesecretaris Maastricht stappen op

Geplaatst opdinsdag 23 maart 2021 - 14:39

Geschrokken, maar met begrip. Zo reageert de Senioren Partij Maastricht (SPM) op het vertrek van haar wethouder Jim Janssen.

Janssen besloot maandag per direct op te stappen als wethouder vanwege de forse rekening die de gemeente ontving van een interim-directeur die verbeteringen in het Sociaal Domein (WMO en Jeugdzorg) moest zien te bewerkstelligen.

Kwart miljoen
Het gaat om Henk Dekkers die als externe medewerker werd ingehuurd om orde op zaken te stellen. Hij bracht voor een half jaar werken een kwart miljoen euro in rekening, terwijl de gemeente Maastricht kampt met forse bezuinigingen.

Eindverantwoordelijk
"De laatste weken heb ik geworsteld. In het hele proces rondom de totstandkoming van het verbeterplan zijn zaken niet goed verlopen. Dat geldt, zo blijkt gaandeweg, ook voor de sturing op de organisatie als geheel. Zaken waar ik niet altijd invloed op had, maar waarvoor ik politiek-bestuurlijke eindverantwoordelijkheid draag en neem", zo schrijft SPM-wethouder Janssen in zijn afscheidsbrief.

'Hart voor de stad'
Voor fractievoorzitter John Steijns van de SPM komt het opstappen van Janssen 'als een donderslag bij heldere hemel'. Samen met partijvoorzitter Jan Voorvelt heeft hij maandagavond alle partijleden per brief op de hoogte gesteld. "We verliezen in de heer Janssen een kundig en ervaren bestuurder, die zijn werk deed met hart voor onze stad", zo valt onder meer te lezen. De SPM probeert op korte termijn een nieuwe wethouder te leveren, kondigt de seniorenpartij aan.

Coalitie
De andere coalitiepartijen - CDA, GroenLinks, D66 en VVD - reageren bezorgd op het vertrek van de wethouder. "Wij realiseren ons dat de zorgen over de inrichting van het Sociaal Domein, de financiƫle situatie van de stad en de ontwikkeling van de gemeentelijke organisatie door deze gang van zaken zijn gegroeid."

Gemeentesecretaris
Maastricht komt ongeveer 25 miljoen euro tekort op het Sociaal Domein. Om de financiƫle problemen te verhelpen, werd Dekkers aangesteld. Dat gebeurde op relatief korte termijn door Janssen en gemeentesecretaris Ruud Kleijnen. De hoogste ambtenaar van Maastricht is al enkele weken met ziekteverlof. Hij ruilt nu Maastricht in voor een baan bij de gemeente Ronde Venen. Daar wordt hij opnieuw gemeentesecretaris.

Oudgediende Wil Rutten valt voor hem in als tijdelijke gemeentesecretaris. De coalitiepartijen vinden dat 'een goede eerste stap'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen