Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschappers reconstrueren 2000 jaar oude gezichten

Geplaatst opwoensdag 24 maart 2021 - 21:41

Met de nieuwste technieken is het een groep Belgische en Nederlandse wetenschappers gelukt om de gezichten van een man en twee kinderen uit de Romeinse tijd te reconstrueren.

Het resultaat is vanaf mei te zien in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Volgens het museum is het voor het eerst in België dat het gelukt is om het gelaat van enkele mensen uit de Romeinse tijd zichtbaar te maken.

Dat is gelukt met drie skeletten die in 2013 gevonden zijn in een Romeins grafveld in Tongeren. In één van de graven lagen twee kinderen en een volwassen man gezamenlijk begraven.

Video L1

Broer en zus
Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de kinderen broer en zus van elkaar zijn. De man is geen familie, wellicht is hij de stiefvader aangezien het meisje in het graf haar handen om zijn been heen geklemd hield.

Onder meer op basis van 14C-datering kon het grafveld gedateerd worden in de eerste decennia van onze tijdrekening, relatief kort na de stichting van Tongeren rond 10 v.Chr. De goed bewaarde schedelresten maken het met de modernste technieken mogelijk het gelaat van de man en twee kinderen te reconstrueren.

Baanbrekend
Onderzoeker Henk van der Velde van het Vlaams Erfgoed Centrum spreekt van een baanbrekende studie. De man was wellicht 40 à 50 jaar oud, het meisje van ongeveer drie jaar en de jongen rond de zes jaar. Waardoor ze om het leven zijn gekomen is onduidelijk. Het DNA-onderzoek onthulde de kleur van de ogen, de huid en het haar. Vanwege de gaafheid van de schedels konden ook de gezichten nagemaakt worden.

Om die gezichten te reconstrueren maakten de specialisten eerst een 3D-print van de schedels. Vervolgens gaven ze daarop de weefseldiktes aan. Daarna plaatsten ze de aangezichtsspieren, de huid en de vetlaag in klei. Van die basisgezichten werden kopieën in siliconenrubber gemaakt. Die werden gepersonaliseerd op basis van de resultaten van het DNA-onderzoek (huidskleur, haarkleur, en kleur van de ogen.

Rimpels
Tot slot volgden nog enkele details die worden afgeleid uit de historische context, maar in zekere zin hypothetisch zijn. Zo kreeg de man heel wat rimpels, omdat de onderzoekers ervan uitgaan dat hij een bestaan leidde dat zich in grote mate buitenshuis afspeelde.

In september moet het volledige onderzoek zijn afgerond. Vanaf 1 mei zijn de gereconstrueerde gezichten te zien in de hal van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen