Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschapper in Maastricht: uitlaatgassen snel schadelijk

Geplaatst opdonderdag 8 februari 2018 - 22:40

Uitlaatgassen kunnen al binnen twee uur schadelijk zijn voor personen die er aan bloot worden gesteld.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Londense scholen Imperial College en King’s College.

Verandering in bloed
Binnen die twee uur waren er al veranderingen waar te nemen in het bloed van testpersonen, zo schrijft de Universiteit Maastricht. Er deden 24 proefpersonen mee aan het onderzoek, die elk ongeveer twee uur door Oxford Street in Londen liepen. Ze droegen een 'rugzak, vol met sensoren en dataprocessors' om de resultaten te meten.

Gezondheidsrisico's
Wetenschapper Julian Krauskopf van Universiteit Maastricht was onderdeel van het onderzoeksteam. "Ons onderzoek toont aan dat verkeersuitstoot zelfs op heel korte termijn al voor aanzienlijke gezondheidsrisico's zorgt. En niet in algemene termen, want we hebben tijdens deze studie een inschatting van gezondheidsrisico’s tijdens persoonlijke blootstelling aan alledaagse luchtvervuiling door stadsverkeer kunnen maken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen