Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschapper in Maastricht: uitlaatgassen snel schadelijk

Geplaatst opdonderdag 8 februari 2018 - 22:40

Uitlaatgassen kunnen al binnen twee uur schadelijk zijn voor personen die er aan bloot worden gesteld.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Londense scholen Imperial College en King’s College.

Verandering in bloed
Binnen die twee uur waren er al veranderingen waar te nemen in het bloed van testpersonen, zo schrijft de Universiteit Maastricht. Er deden 24 proefpersonen mee aan het onderzoek, die elk ongeveer twee uur door Oxford Street in Londen liepen. Ze droegen een 'rugzak, vol met sensoren en dataprocessors' om de resultaten te meten.

Gezondheidsrisico's
Wetenschapper Julian Krauskopf van Universiteit Maastricht was onderdeel van het onderzoeksteam. "Ons onderzoek toont aan dat verkeersuitstoot zelfs op heel korte termijn al voor aanzienlijke gezondheidsrisico's zorgt. En niet in algemene termen, want we hebben tijdens deze studie een inschatting van gezondheidsrisico’s tijdens persoonlijke blootstelling aan alledaagse luchtvervuiling door stadsverkeer kunnen maken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen