Overslaan en naar de inhoud gaan

Wespenoverlast in Limburg: 'Vijftien wespennesten per dag'

Geplaatst opwoensdag 5 augustus 2020 - 18:27

De ongediertebestrijders uit Eygelshoven hebben deze dagen hun handen vol aan het bestrijden van wespen.

Augustus is een echte wespenmaand, omdat de beestjes dan hun larven niet meer hoeven te voeren, verlaten ze het nest en gaan ze elders op zoek gaan naar suikerbronnen, zoals uw drankje op het terras. Van een officiƫle wespenplaag is nog geen sprake, maar ze zorgen wel al voor veel overlast.

Tweede wespennest
"We zitten tussen de tien en vijftien wespennesten per dag", vertelt Wilco Scholtissen. "Het komt ook vaak voor dat ik op weg naar de voordeur van de klant al ergens een tweede wespennest heb gespot."

Andere soorten
Het is niet voor het eerst dat wespen voor overlast zorgen. Ook de jaren hiervoor was het op veel plekken al raak. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de winters korter en zachter zijn waardoor wespen langer leven en zich dus vaker kunnen voortplanten. Maar volgens ongediertebestrijder Bas Italiaander zijn wespen niet het enige probleem.

"Ongedierte blijft altijd, maar we gaan een Zuid-Europees klimaat krijgen en dan verandert het hele ecosysteem. Dan krijgen we andere soort ongedierte zoals bijvoorbeeld de tijgermug", aldus Italiaander. "Soorten die uit andere landen meekomen, dat is niet goed voor Nederland."

Spouwmuur
Ondertussen kleed bestrijder Scholtissen zich aan met beschermende kleding. Het wespennest dat hij vandaag moet bestrijden zit in een spouwmuur. Niet de meest makkelijke plek. "Je hebt geen idee hoe groot het nest is. Bij een spouwmuur is dat erg moeilijk in te schatten", zegt Scholtissen. Als de kleding aan is, klimt hij op de ladder en spuit hij natuurlijk bestrijdingspoeder in en langs de muur. "Het duurt ongeveer een week voordat ze allemaal dood zijn", vertelt hij vanaf de trap.

Achttien keer
"Dit jaar ben ik nog geen een keer gestoken, maar vorig jaar hebben ze me een stuk of achttien keer te pakken gehad. Schrik heb ik niet, want dan moet ik een ander beroep gaan zoeken", lacht Scholtissen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen