Overslaan en naar de inhoud gaan

Wesly wil dat Maastricht excuses aanbiedt voor Holocaust

Geplaatst opmaandag 27 januari 2020 - 11:24

De Maastrichtse zakenman Benoit Wesly zou het op prijs stellen als de gemeente Maastricht, in navolging van premier Mark Rutte, ook excuses zou aanbieden voor het handelen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Een groot gedeelte van het politieapparaat is fout geweest in die tijd", zegt Wesly in gesprek met L1. "Op het stadhuis werkten zeventig NSB'ers. Toen de Amerikanen kwamen, hebben ze per direct de burgemeester verwijderd."

Excuses
Premier Mark Rutte heeft tijdens de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam sorry gezegd voor het handelen van de Nederlandse overheid in de Tweede Wereldoorlog. In de joodse gemeenschap wordt daar vol lof op gereageerd. Wesly zou het waarderen als burgemeester Annemarie Penn-te Strake hetzelfde zou doen.

Familie verloren
"Ik zou het op prijs stellen", zegt hij. "Niet als voorzitter van de joodse gemeenschap, maar op persoonlijke titel." De Maastrichtse zakenman heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog familie verloren.

Nooit vaak genoeg
Wesly verwacht dat Penn niet direct gehoor zal geven aan zijn verzoek. Hij denkt dat de gemeente op het excuus van de Rijksoverheid zal wijzen. En dat vindt Wesly te kort door de bocht. "Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat dit nooit had mogen gebeuren", zo zegt hij. De gemeente Maastricht heeft nog niet gereageerd op het verzoek van Wesly.

Deel dit bericht via
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen