Overslaan en naar de inhoud gaan

Wesly wil dat Maastricht excuses aanbiedt voor Holocaust

Geplaatst opmaandag 27 januari 2020 - 11:24

De Maastrichtse zakenman Benoit Wesly zou het op prijs stellen als de gemeente Maastricht, in navolging van premier Mark Rutte, ook excuses zou aanbieden voor het handelen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Een groot gedeelte van het politieapparaat is fout geweest in die tijd", zegt Wesly in gesprek met L1. "Op het stadhuis werkten zeventig NSB'ers. Toen de Amerikanen kwamen, hebben ze per direct de burgemeester verwijderd."

Excuses
Premier Mark Rutte heeft tijdens de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam sorry gezegd voor het handelen van de Nederlandse overheid in de Tweede Wereldoorlog. In de joodse gemeenschap wordt daar vol lof op gereageerd. Wesly zou het waarderen als burgemeester Annemarie Penn-te Strake hetzelfde zou doen.

Familie verloren
"Ik zou het op prijs stellen", zegt hij. "Niet als voorzitter van de joodse gemeenschap, maar op persoonlijke titel." De Maastrichtse zakenman heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog familie verloren.

Nooit vaak genoeg
Wesly verwacht dat Penn niet direct gehoor zal geven aan zijn verzoek. Hij denkt dat de gemeente op het excuus van de Rijksoverheid zal wijzen. En dat vindt Wesly te kort door de bocht. "Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat dit nooit had mogen gebeuren", zo zegt hij. De gemeente Maastricht heeft nog niet gereageerd op het verzoek van Wesly.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen