Overslaan en naar de inhoud gaan

Wesly ontroerd na spijtbetuiging Maastricht over Holocaust

Geplaatst opdonderdag 30 januari 2020 - 17:30

De joodse zakenman Benoit Wesly uit Maastricht is 'tevreden en geëmotioneerd' over de verklaring van het Maastrichtse stadsbestuur over het handelen van de gemeente tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Penn-Te Strake heeft aan het einde van de raadsvergadering deze week een verklaring voorgelezen namens het stadsbestuur.

Verklaring
In de verklaring staat dat het stadsbestuur "het ten zeerste betreurt dat ook in de stad Maastricht tijdens de oorlogsjaren bijna alle joodse inwoners zijn opgepakt en gedeporteerd naar de concentratiekampen. Het spijt ons vooral dat het is gebeurd zonder noemenswaardige weerstand van het toenmalige gezag en het grootste deel van de samenleving."

Excuses
Nadat premier Mark Rutte afgelopen weekend zijn excuses had aangeboden voor het handelen van de Nederlandse overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog sprak Wesly de hoop uit dat de gemeente Maastricht Rutte's voorbeeld zou volgen. Hij sprak de hoop op excuses uit op persoonlijke titel, niet als voorzitter van de joodse gemeenschap in Limburg.

Lees ook: Wesly wil dat Maastricht excuses aanbiedt voor Holocaust

Foute ambtenaren en agenten
"Ik heb meer informatie over wat er tijdens de oorlog in Maastricht is gebeurd dan de gemiddelde Maastrichtenaar", aldus Wesly. "Minstens 70 gemeenteambtenaren waren lid van de NSB en bij de politie zaten ook zeker 20 mensen die zwaar fout waren en enorm hebben samengewerkt met het Duitse gezag, net als de toenmalige burgemeester."

Chapeau
Dat de gemeente nu deze verklaring heeft opgesteld en uitgesproken is voor Wesly heel belangrijk. "Ik wacht hier al mijn hele leven op. Ik vind het schitterend. Ik zeg dan ook 'Chapeau gemeentebestuur', want andere gemeentebesturen hebben niets gedaan", aldus een tot tranen geroerde Wesly.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen