Overslaan en naar de inhoud gaan

Wervel zwanenhalshagedis ontdekt in mergel

Geplaatst opdonderdag 21 november 2019 - 17:51

In het gangenstelsel bij Sibbe is een wervel van een zwanenhalshagedis ontdekt tijdens het zagen van mergelblokken.

Deze plesiosauriër is ongeveer 67 miljoen jaar oud.

Subtropische zee
Nadat het was overgedragen aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht bleek dat het om de zeldzame plesiosauriër ging. Dat was een zwemmende, visetende sauriër met een lange nek. Dit dier zwom in een ondiepe subtropische zee die Limburg bedekte tijdens het jongste deel van het dinotijdperk.

Oerwalvis
In de omgeving van Maastricht is een aantal van dit soort vondsten bekend, maar dat was steeds een ander type. Bekender zijn de mosasauriërs. Fossielen van deze oerwalvissen zijn gevonden in 1979 in de ENCI-groeve.

Lees ook: Elf meter lange oerwalvis zwom in Limburg

De vondst van de plesiosauriër wordt zaterdag 30 november gepresenteerd in Maastricht tijdens een internationaal symposium over kalk- en vuursteen.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen