Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkzaamheden luxewoningen stilgelegd vanwege hagedis en pad

Geplaatst opvrijdag 13 september 2019 - 12:17

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van twaalf luxe woningen naast de wijk Ravelijn in Maastricht zijn stilgelegd.

Dat is afgelopen maandag gebeurd op initiatief van de provincie, zo maakte CDA-gedeputeerde Hubert Mackus bekend in een commissievergadering na vragen van de Partij voor de Dieren.

Werk gestaakt
Volgens Mackus is na klachten van omwonenden geconstateerd dat de betrokken aannemer zich niet aan het voorschrift houdt om het leefgebied van de muurhagedis en vroedmeesterpad in het gebied te ontzien. Daarop heeft de aannemer het werk moeten staken en wordt de precieze situatie nu onderzocht, aldus de gedeputeerde.

Dwars door leefgebied
Volgens fractievoorzitter Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren is de aannemer dwars door het leefgebied van beide beestjes gegaan. "Het is al de derde keer dat de aannemer bij dit project over de schreef gaat. Dat kan niet. Een onafhankelijk onderzoek moet duidelijk maken hoe dat mogelijk is."

Ontheffing
Gedeputeerde Mackus voelde niks voor zo een onderzoek. Hij stelt dat er nu een ontheffing is aangevraagd door de aannemer en dat dan vanzelf duidelijk wordt wat er precies is gebeurd.

Luxe
Bewoners van de Ravelijn-buurt verzetten zich al lang tegen de bouw van de twaalf luxe woningen op de plek van een voormalig voetbalterrein. Zij vinden niet dat groen moet wijken voor de huizen.

Reactie ontwikkelaar
De projectontwikkelaar heeft via zijn advocaat gereageerd op de opmerkingen van gedeputeerde Mackus. Volgens hem zijn de werkzaamheden niet stilgelegd op last van de provincie. De advocaat zegt dat de ontwikkelaar zelf heeft besloten te stoppen met graven in afwachting van een definitieve markering door ecologen op het terrein.

Rechtbank
De rechtbank Limburg heeft afgelopen woensdag het verzoek van een aantal omwonenden afgewezen om de voorbereidende werkzaamheden te doen stoppen.

Ondeugdelijk
Volgens de rechtbank is er geen aanwijzing dat het ecologisch werkplan voor het gebied waar wordt gewerkt, ondeugdelijk zou zijn. Ook is er geen dreigende schending van beschermde natuurwaarden, aldus de rechtbank.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen