Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkzaamheden luxewoningen stilgelegd vanwege hagedis en pad

Geplaatst opvrijdag 13 september 2019 - 12:17

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van twaalf luxe woningen naast de wijk Ravelijn in Maastricht zijn stilgelegd.

Dat is afgelopen maandag gebeurd op initiatief van de provincie, zo maakte CDA-gedeputeerde Hubert Mackus bekend in een commissievergadering na vragen van de Partij voor de Dieren.

Werk gestaakt
Volgens Mackus is na klachten van omwonenden geconstateerd dat de betrokken aannemer zich niet aan het voorschrift houdt om het leefgebied van de muurhagedis en vroedmeesterpad in het gebied te ontzien. Daarop heeft de aannemer het werk moeten staken en wordt de precieze situatie nu onderzocht, aldus de gedeputeerde.

Dwars door leefgebied
Volgens fractievoorzitter Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren is de aannemer dwars door het leefgebied van beide beestjes gegaan. "Het is al de derde keer dat de aannemer bij dit project over de schreef gaat. Dat kan niet. Een onafhankelijk onderzoek moet duidelijk maken hoe dat mogelijk is."

Ontheffing
Gedeputeerde Mackus voelde niks voor zo een onderzoek. Hij stelt dat er nu een ontheffing is aangevraagd door de aannemer en dat dan vanzelf duidelijk wordt wat er precies is gebeurd.

Luxe
Bewoners van de Ravelijn-buurt verzetten zich al lang tegen de bouw van de twaalf luxe woningen op de plek van een voormalig voetbalterrein. Zij vinden niet dat groen moet wijken voor de huizen.

Reactie ontwikkelaar
De projectontwikkelaar heeft via zijn advocaat gereageerd op de opmerkingen van gedeputeerde Mackus. Volgens hem zijn de werkzaamheden niet stilgelegd op last van de provincie. De advocaat zegt dat de ontwikkelaar zelf heeft besloten te stoppen met graven in afwachting van een definitieve markering door ecologen op het terrein.

Rechtbank
De rechtbank Limburg heeft afgelopen woensdag het verzoek van een aantal omwonenden afgewezen om de voorbereidende werkzaamheden te doen stoppen.

Ondeugdelijk
Volgens de rechtbank is er geen aanwijzing dat het ecologisch werkplan voor het gebied waar wordt gewerkt, ondeugdelijk zou zijn. Ook is er geen dreigende schending van beschermde natuurwaarden, aldus de rechtbank.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen