Overslaan en naar de inhoud gaan

Werknemers in de metaal geïntimideerd om niet te staken

Geplaatst opvrijdag 18 juni 2021 - 10:05

Werknemers bij metaalbedrijven worden onder druk gezet om niet te staken. De bedrijven hebben productieachterstanden en willen niet dat die nog verder oplopen.

De bonden hebben donderdag en vrijdag stakingen georganiseerd bij een tiental bedrijven in de regio Venlo.

Intimidatie
"Ja het klopt dat collega's onder druk zijn gezet", zegt Sjef van Soest. Hij werkt bij aluminiumgieterij MGG Netherlands in Tegelen. "Met teksten als 'als je nu gaat staken, hoef je maandag niet terug te komen'." Ook zijn collega Maurice Linsen, tevens kaderlid van vakbond FNV, kent de verhalen van collega's. "Het gebeurt en dat is niet nieuw. Het gebeurt ook bij andere bedrijven. Niet zo mooi." MGG Netherlands wil, ook na herhaalde pogingen, niet reageren.

Cao-onderhandelingen
De stakingen in Venlo maken deel uit van een landelijke estafettestaking die al enkele maanden door Nederland gaat. Het is de vierde keer dat in Venlo wordt gestaakt. De cao-onderhandelingen lopen vast op verschillende regelingen om de werkdruk te verminderen. En om jongeren beter te belonen en ouderen in hun laatste jaren minder te kunnen laten werken met behoud van pensioenopbouw.

Lees ook: Stakingsgolf Metaal trekt verder, Venlo legt werk neer

Looneis
Verder gaat het ook om een looneis die ver verwijderd ligt van wat de werkgevers bieden. "Wij willen zo'n 5 procent erbij en ze komen met iets meer dan 1 procent", zegt bestuurder Mustafa Kirac van FNV Metaal. Volgens werkgeversorganisatie FME is dat onverantwoord, omdat veel bedrijven net uit de coronacrisis komen. "We moeten alle zeilen bijzetten om de coronacrisis te overleven", zegt FME-hoofdonderhandelaar Maurice Rojer.

'Coronacrisis als excuus'
Volgens het FNV is dat onjuist. "Ze verschuilen zich achter de coronacrisis, maar daar hebben ze amper last van. De orderboeken zitten propvol. Maar ze willen zich gewoon nergens aan binden over een langere termijn. Wij vinden dat de werknemers, van wie veel wordt gevraagd als het om overwerk gaat bijvoorbeeld, wél structureel meer moeten krijgen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen