Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkgeversvereniging: 'Vrouw terughoudend voor topfunctie'

Geplaatst opvrijdag 20 september 2019 - 14:53

Het aantal vrouwen op topfuncties stijgt te langzaam, zo oordeelt ook de directeur van de Limburgse werkgeversvereniging: “Vrouwen geloven onvoldoende in zichzelf.”

Hij zegt dit in navolging van het advies dat de Sociaal Economische Raad uitbracht (SER). In het advies wordt gepleit voor een zogeheten ingroeiquotum dat gaat gelden voor beursgenoteerde bedrijven.

Mentaliteitsverschil
Als het percentage van dertig procent niet gehaald wordt, zou de volgende vacature opgevuld moeten worden door een vrouw. Lukt dat niet, blijft die positie verplicht vacant. Huub Narinx, directeur van de Limburgse werkgeversvereniging, wijt het deels aan de mentaliteit van vrouwen, die zou te terughoudend zijn: “Mannen blazen vaak hoog van de toren tijdens sollicitatiegesprekken. Daarentegen zien we dat vrouwen te vaak denken ‘ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg’. We verzorgen daarom ook trainingen om juist dit verschijnsel tegen te gaan. Er solliciteren ook gewoon te weinig vrouwen op topfuncties.”

Lees ook: Meer vrouwelijke topverdieners: 'Maar nog veel te winnen'

Vrouwelijke skills
En juist de invloed van vrouwen in de top van het bedrijfsleven is nodig volgens Narinx. ‘Soft skills’, noemt hij ze. “Ik pleit ervoor om juist meer vrouwelijke karaktertrekken zoals empathie te integreren in bedrijfsbesturen. En dan óók bij mannen. Dat geeft een verandering in een bedrijfscultuur.”

Gelijk oversteken
Toch heeft Narinx ‘een beetje moeite’ met een gedwongen quotum. “Ik snap dat er volgens de SER een stok achter de deur moet komen om het aantal vrouwen op topfuncties te doen stijgen. Maar het moet van twee kanten komen.”

Vrouw gevraagd
Narinx ziet dat de opmars van vrouwen in topfuncties nog niet overhoudt. Volgens hem oefenen vrouwen slechts 8,5 procent van het totale aantal topfuncties bij Limburgse beursgenoteerde bedrijven uit. In Limburgse raden van commissarissen zijn dat er meer: 28 procent, weet Narinx.

Ten slotte steekt hij ook nog even hand in eigen boezem. "Sinds vijf jaar zijn we binnen het bestuur van de Limburgse werkgeversvereniging ook bezig om het quotum van dertig procent te halen. We zitten nu op vijfentwintig procent, we hebben dus nog één vrouw nodig.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen