Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkgeversvereniging: 'Meld lokale PFAS-problemen'

Geplaatst opdonderdag 19 december 2019 - 21:59

De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) roept samen met de landelijke werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland ondernemers op om lokale problemen te melden die met PFAS te maken hebben.

Deze organisaties hebben met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken om lokale partijen te helpen met het oplossen van knelpunten.

Oplossing
Het gaat om knelpunten die zich voordoen bij onder meer grote bouw-, weg-, of baggerprojecten. Problemen ontstaan bijvoorbeeld door lokale lozingsvergunningen, bodemkwaliteitskaarten die niet actueel zijn en diepe plassen die voor grondverzet gesloten blijven. De LWV laat weten dat de projecten bij voorkeur ook op andere plaatsen in Nederland moeten spelen. Dan kan een oplossing ook door andere partijen gebruikt worden.

Lees ook: Onderzoeksbureaus hebben handen vol aan PFAS

Landelijke afspraken
Volgens LWV bieden de verruimde PFAS-regels meer mogelijkheden, maar zijn deze niet altijd voldoende. In dat geval wil de organisatie via VNO-NCW, MKB-Nederland en de VNG betere landelijke afspraken maken met de overheid waardoor er wel meer mogelijkheden zijn voor gemeenten en bedrijven.

PFAS
PFAS is de verzamelnaam van zo'n 6.000 chemische stoffen die in de grond zitten. Het gaat bijvoorbeeld om de substanties: GenX, PFOA perfluoro octanoic acid en PFOS perfluoroctaansulfonaten. Die stoffen zijn door de mens zijn gemaakt en zitten onder meer in pannen, tapijt, brandblusschuim en regenjassen.

Gevaarlijk
Omdat de stoffen niet afbreekbaar zijn, zijn gevaarlijk voor de volksgezondheid. Ze kunnen bijvoorbeeld in grondwater komen. Daarom zijn er per 1 oktober strenge regels ingevoerd. Per kilogram droge grond mag maar 0,1 microgram PFAS aanwezig zijn. Is het meer, dan mag het niet zomaar ergens gestort worden.

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen