De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) roept samen met de landelijke werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland ondernemers op om lokale problemen te melden die met PFAS te maken hebben.
Deze organisaties hebben met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken om lokale partijen te helpen met het oplossen van knelpunten.
Oplossing
Het gaat om knelpunten die zich voordoen bij onder meer grote bouw-, weg-, of baggerprojecten. Problemen ontstaan bijvoorbeeld door lokale lozingsvergunningen, bodemkwaliteitskaarten die niet actueel zijn en diepe plassen die voor grondverzet gesloten blijven. De LWV laat weten dat de projecten bij voorkeur ook op andere plaatsen in Nederland moeten spelen. Dan kan een oplossing ook door andere partijen gebruikt worden.
Landelijke afspraken
Volgens LWV bieden de verruimde PFAS-regels meer mogelijkheden, maar zijn deze niet altijd voldoende. In dat geval wil de organisatie via VNO-NCW, MKB-Nederland en de VNG betere landelijke afspraken maken met de overheid waardoor er wel meer mogelijkheden zijn voor gemeenten en bedrijven.
PFAS
PFAS is de verzamelnaam van zo'n 6.000 chemische stoffen die in de grond zitten. Het gaat bijvoorbeeld om de substanties: GenX, PFOA perfluoro octanoic acid en PFOS perfluoroctaansulfonaten. Die stoffen zijn door de mens zijn gemaakt en zitten onder meer in pannen, tapijt, brandblusschuim en regenjassen.
Gevaarlijk
Omdat de stoffen niet afbreekbaar zijn, zijn gevaarlijk voor de volksgezondheid. Ze kunnen bijvoorbeeld in grondwater komen. Daarom zijn er per 1 oktober strenge regels ingevoerd. Per kilogram droge grond mag maar 0,1 microgram PFAS aanwezig zijn. Is het meer, dan mag het niet zomaar ergens gestort worden.