Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkgevers: grote zorgen over extra kosten door quarantaine

Geplaatst opvrijdag 25 september 2020 - 13:06

De Limburgse Werkgevers Vereniging en VNO-NCW Brabant Zeeland luiden de noodklok over het tekort aan coronatesten. Werkgevers hebben volgens de verenigingen grote zorgen over extra kosten vanwege de thuisquarantaine van medewerkers.

Werkgevers vragen om sneltesten en een compensatie voor de gemaakte verzuimkosten.

Thuisblijven in afwachting uitslag
"Tussen de aanmelding voor een test en de uitslag kan zomaar een kleine werkweek zitten", zegt Giel Braun, voorzitter van de Limburgse Werkgevers Vereniging. "Verplichte thuisquarantaine in combinatie met onvoldoende testcapaciteit jaagt bedrijven in sectoren waar thuiswerken onmogelijk is, op hoge kosten. De kosten van thuisblijven en het vinden van vervanging, komen volledig voor rekening van de werkgever, terwijl van ziekte meestal niet eens sprake is."

'Leer van de eerste coronagolf'
Naast de te kleine testcapaciteit krijgen zorgmedewerkers en onderwijspersoneel nu voorrang bij teststraten, waardoor medewerkers volgens de ondernemersverenigingen mogelijk nog langer wachten op een uitslag en dus thuis moeten zitten. Om de schade in te perken is het versnellen van de coronatesten en vergroten van de testcapaciteit een must, zo zeggen de verenigingen. Ze stellen dat er lering getrokken moet worden uit de eerste coronagolf.

Vorige week werden ruim 190.000 Nederlanders getest, die in afwachting op de uitslag thuis moesten blijven. Niet iedereen kan dan thuiswerken. Transport- en schoonmaakbedrijven worden als voorbeeld door de verenigingen aangehaald. "Een enkel bedrijf kan al te maken hebben met tientallen chauffeurs of schoonmakers waar vervanging voor moet worden gezocht. En waarvoor dus forse extra kosten worden gemaakt."

Lees ook: Tweede golf: zorgen om personeel in quarantaine

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen