Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkgevers daten met werkzoekenden met beperking

Geplaatst opwoensdag 9 oktober 2019 - 6:01

Iemand met een beperking in dienst nemen hoeft niet lastig te zijn en kan juist veel voordelen hebben. Dat is de boodschap van een speeddate-evenement in Maastricht voor werkzoekenden met een beperking.

Het evenement werd dinsdag georganiseerd door Onbeperkt aan de Slag Limburg.

Verkeerd stapeltje
Peter van der Mast van het bedrijf stelt dat mensen met een beperking bij reguliere sollicitatieprocedures vaak op het verkeerde stapeltje belanden omdat werknemers alleen denken aan mogelijke problemen. "Terwijl het in de praktijk juist mensen zijn die extra gemotiveerd zijn. Het zijn mensen die heel graag willen werken, maar vaak niet de kans krijgen."

Laagdrempelig
Een twintigtal werkzoekenden had zich aangemeld voor evenement. Allemaal mensen met een MBO+-, HBO- of universitair denkniveau. Onder hen de 57-jarige Margret uit Sittard. Wat ze precies mankeert, wil ze niet zeggen, maar ze kampt met meerdere ziektes die belemmerend werken. "Ik hoop hier een werkgever te treffen die mijn beperking accepteert en me voor twintig uur werk aan kan bieden in de regio Sittard-Geleen", zegt ze.

Ze weet goed wat ze wil en wat ze kan, maar had toch een zetje nodig vanuit UWV en de gemeente om mee te doen aan het evenement. "Ik was in het begin een beetje verlegen en een stoethaspel, maar ik bedacht me dat ik hier zonder baan gekomen ben. Als ik hier weer zonder baan vertrek heb ik nog niets verloren. Ik heb, met andere woorden, niets te verliezen."

Goede klik
Twintig minuten later heeft ze een gesprek gehad met iemand van supermarkt Albert Heijn en twee dames van woningcorporatie Woonpunt in Maastricht. Vooral in dat laatste gesprek was er sprake van een goede klik. Margret: "Heel leuk werk dat in mijn straatje past. Maar het is te ver van mijn huis. Openbaar vervoer is voor mij geen optie. Ik hoop nog op iets in de regio Sittard-Geleen." Zelfs als het vandaag niet lukt, is ze wel tevreden. "Ik heb in ieder geval een stap gezet en mensen ontmoet."

Helft hoger opgeleid
Onbeperkt aan de Slag is al tevreden als uiteindelijk één persoon daadwerkelijk werk vindt na het evenement. "Natuurlijk hopen we op meer, maar als maar één iemand aan de slag kan is dat al winst. Wij hebben landelijk 9.000 tot 10.000 mensen met een beperking in onze database. De helft daarvan heeft zelfs een HBO- of universitaire opleiding. Wat dat betreft is het gewoon een afspiegeling van de maatschappij."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen