Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken op de IC: intimidatie, oververmoeidheid en hectiek

Geplaatst opdonderdag 25 november 2021 - 20:46

De verpleegafdelingen en intensive cares van de Limburgse ziekenhuizen liggen vol. Hoe is het werken daar op dit moment?

Pascal Thomas werkt als physician assistant op de ic in het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen. In Limburg Centraal vertelt hij over zijn dag, die donderdagochtend om half 8 begon.

Volle ic
"Gisteravond hadden we een harstikke volle ic, we hebben nog een aantal patiënten kunnen overplaatsen naar andere ziekenhuizen om ruimte te maken. Dus vanochtend was er plek. Maar in de loop van de dag kregen we toch weer nieuwe patiënten en lagen we weer vol."

Duitsland
En zo gaat het iedere dag. Patiënten worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in bijvoorbeeld Groningen of Duitsland om plek te maken voor nieuwe patiënten. Maar daar zijn familieleden vaak niet blij mee. Ook dat komt het op bordje van de verpleegkundigen terecht, zo vertelt Thomas.

"Je moet je voorstellen dat familie die te horen krijgt dat hun familielid naar Groningen overgeplaatst wordt, daar niet heel gelukkig mee is. Daar ga je niet zomaar even op bezoek. Ook ontstaat discussie met familieleden: Waarom mijn vader of mijn broer wel en niet de buurman die ernaast ligt?", zegt de arts.

Gevaccineerd en ongevaccineerd
De ic-afdeling waar Thomas werkt telt 16 bedden. Zo'n 70 procent van de mensen die er liggen zijn niet gevaccineerd, de 30 procent gevaccineerden die er liggen hebben vaak onderliggend lijden. Dat onderscheid tussen gevaccineerd en ongevaccineerd maakt Thomas in zijn beroep niet: "Als beroepsprofessional ben ik daar niet mee bezig, de patiënten zijn ziek en verdienen zorg. Persoonlijk vind ik wel dat mensen zich zouden moeten laten vaccineren, maar voor mijn werk maakt dat niet uit."

De ziekenhuizen kampen met een hoge werkdruk. Veel personeel zit ziek thuis en de patiënten blijven maar komen.

Thomas: "Er wordt vreselijk hard gewerkt, er is ook wel ook wel ruimte voor een geintje of dolletje. Maar de lontjes zijn toch wel korter. De werkdruk ligt heel erg hoog, en die wordt ook niet lager. Om fouten te voorkomen, laat je heel veel dingen checken door collega's, of je de juiste medicatie in de juiste hoeveelheid toedient bijvoorbeeld, en dat maakt de werkdruk nog hoger."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen