Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken met kerst in ziekenhuis: 'We maken er het beste van'

Geplaatst opvrijdag 25 december 2020 - 9:30

In de Limburgse ziekenhuizen is het alle hens aan dek, ook tijdens de feestdagen. "Samen met je collega's houd je de moed erin."

Dit vertelt Rik Smeets (29). De verpleegkundige, die werkt in het St. Jans Gasthuis in Weert, werkt tijdens de kerstdagen gewoon door op de corona-afdeling.

Hartje
"Voor ons is het alle hens aan dek. Met collega's proberen we er toch het beste van te maken." In de gang van de corona-afdeling op de vierde etage staat een aantal opgetuigde kerstbomen. De deuren van de verpleegkamers waar de patiënten liggen zijn dicht. Naast iedere gesloten deur hangt een hartje met daarop Merry Christmas. Maar de kersboom zien de coronapatiënten niet. "Er liggen nu zo'n twintig mensen. We hopen dat iedereen die hier ligt goed genoeg herstelt om weer naar huis te gaan. Als patiënten erg achteruit gaan dan kunnen ze vanaf deze afdeling naar de IC."

Nieuwjaarsbaby
Tahné Koppen (29) hoopt een nieuwjaarsbaby te verwelkomen op de afdeling. "Precies om 24.00 uur dat zou mooi zijn." Zij is werkzaam op de afdeling verloskunde van het Vrouw-Moeder-Kind centrum (VMK) van het ziekenhuis in Weert. Volgende week moet ze werken maar tijdens de kerstdagen is ze vrij. "Ik vind het helemaal niet erg. Met oud en nieuw kun je toch bijna niks plannen. Dan is het net zo plezierig om naar je werk te gaan. Dan heb je tenminste nog een beetje contact met collega's."

Kerstontbijt
Net als Thané werkt Rik zo'n zes jaar in het ziekenhuis. Het afgelopen jaar was natuurlijk heftig en druk is nog lang niet van de ketel. Dat weet iedereen die net als Rik aan de frontlinie staat. "Samen met je collega's houd je de moed erin. Met mij gaat het prima hoor. Ik ga nog iedere dag met plezier naar het werk."

Puffen
Op de afdeling verloskunde is het minder hectisch dan op de vierde etage vertelt Thané. "Maar hier komen natuurlijk ook moeders bevallen die positief getest zijn. Je kunt je voorstellen dat er tijdens het persen veel aerosolen worden uitgestoten. Dan sta ik in mijn beschermende kleding, soms urenlang, aan het bed mee te puffen als het ware."

Rondleiding
Op de corona-afdeling in het Maastricht UMC+ staan ze ook even stil bij Kerst. Een medewerker van de afdeling geeft ons een rondleiding en vertelt dat het aanpoten is want de afdeling ligt vol.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen