Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken met kerst? 'Ontzettend gezellig!'

Geplaatst opwoensdag 25 december 2019 - 11:44

De kerstperiode is voor veel mensen een tijd van samenzijn met familie en vrienden. Dat geldt niet voor iedereen: er moet ook gewerkt geworden.

Medewerkers van onder andere de hulpdiensten, het openbaar vervoer, de zorg, supermarkten, de horeca en media staan voor de mensen klaar. Zij beschrijven hoe zij de kerst beleven.

Werken met kerst - brandweer
Het team op de kazerne in Roermond op eerste kerstdag
Foto: Jeroen ter Horst

'Ontzettend gezellig'
Jeroen ter Horst is beroepsbevelhebber bij de brandweer in Roermond. Hij vindt de kerstdagen op de kazerne met zijn collega's 'ontzettend gezellig'. Ze moeten op de kazerne blijven, maar mogen zelf bepalen wat ze doen. "We spelen samen spellen of kijken een film. 's Avonds koken we samen." Ook de partners zijn welkom. "Dat is gezellig, maar niet handig", aldus Ter Horst. "Er is altijd een kans dat we weg moeten."

'Alles ligt klaar'
Johan Debie is vrijwilliger bij de brandweer in Susteren. Hij hoeft niet op de post aanwezig te zijn, maar kan wel opgeroepen worden en moet dus in de buurt blijven. "Alles ligt klaar om te vertrekken. De pieper mag heel vaak gaan, maar soms, zoals met kerst, liever niet. De familie begrijpt het, maar het zou jammer zijn als ik weg moet."

Werken met kerst- Openbaar vervoer
Foto: L1

Kerstdiner
Op kerstavond stoppen de diensten van de buschauffeurs van Arriva in Limburg rond 21:00 uur. Dan zijn er nauwelijks nog reizigers, zo vertelt een woordvoerster. Eerste en tweede kerstdag rijden treinen en bussen volgens de zondagsdienstregeling. Er wordt voor een kerstdiner gezorgd voor de medewerkers.

Kerstcadeau
Buschauffeur Patrick uit Maastricht zegt het niet erg te vinden om met kerst te werken. "Als ik op zo'n speciale avond of dag als met de kerst werk en ik kan eraan bijdragen dat mensen veilig bij hun geliefde of familie komen, dan doet me dat goed. Als ze de bus uitstappen en ik hoor 'bedankt chauffeur', dan is dat mijn kerstcadeau."

werken met kerst - zuyderland
Het team van de afdeling longziekten van het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen aan het kerstontbijt
Foto: Annemiek Berndsen

Samenzijn
Met de feestdagen gaat er veel aandacht naar de patiënten en medewerkers van het Zuyderland ziekenhuis in Geleen en Heerlen, zegt personeelsmanager Esther Urlings. In de restaurants van het ziekenhuis wordt gezorgd voor feestelijk eten en er is ruimte voor samenzijn. Medewerkers mogen zelf initiatief nemen door bijvoorbeeld te versieren, iets feestelijks aan te trekken en voor hapjes te zorgen. Ook is er een eucharistieviering.

Extra energie
Annemiek Berndsen is verpleegkundige op de afdeling longgeneeskunde van het Zuyderland. "Met de feestdagen proberen we patiënten naar huis te laten gaan", zegt ze. "De mensen die in het ziekenhuis blijven, zijn erg ziek en hebben veel zorg nodig. Voor hen proberen we het gezellig te maken, bijvoorbeeld door te versieren." Daniël Huijten werkt op dezelfde afdeling. "Tijdens de feestdagen is er meer ruimte om een praatje met patiënten te maken en ze beter te leren kennen. Ze zijn daarvoor extra dankbaar en dat geeft energie. Het is ook de essentie van de kerstgedachte: zorgen voor je naasten."

werken met kerst - supermarkt
Foto ter illustratie
Foto: ANP


'Lekker druk'
Stijn Meels, teamleider van een supermarktfiliaal in Stein, vindt het gezellig en extra speciaal om met de feestdagen te werken. "Het is lekker druk in de winkel. Omdat de werkdruk die dagen hoger is, is het volgens hem een leuke uitdaging om alles in goede banen te leiden en mensen te helpen. "De collega's proberen elkaar te motiveren. Dan voelt het werk ook als een teamprestatie." Tijdens het werk wordt er ook voor een kerstontbijt gezorgd.

werken met kerst - abc sevenum
Foto: Denise Heufs


Uniek
Voor Denise Heufs is de gemoedelijke sfeer tijdens de feestdagen het leukst. Zij is medewerker human resources en planner bij ABC Restaurants Sevenum en helpt met de feestdagen in de bediening. "De collega's zijn ook vaak vrienden of familie van elkaar. Iedereen werkt samen. Na de werkdag drinken we nog samen iets." Ook de gasten zijn in de feeststemming, zo vertelt ze. "We kunnen gezellig een babbeltje met hen maken. Het is uniek om juist die dagen te werken."

Bedanken
In de planning wordt er rekening mee gehouden dat mensen ook in hun eigen tijd kerst kunnen vieren. Om de medewerkers te bedanken voor hun inzet wordt een nieuwjaarsmarkt georganiseerd met een borrel, aldus Heufs.

Werken met kerst - media
Foto: L1


Ontspannen
"
In eerste instantie baalde ik dat ik met kerst moet werken, maar het hoort erbij", vertelt verslaggever Riël Linssen van L1. "Het is voor mij de eerste keer. Nu ik er ben, valt het allemaal mee. Er hangt een ontspannen sfeer. Dat mensen in hetzelfde schuitje zitten, verzacht de pijn. Om 18:00 uur ben ik klaar, daarna kan ik nog aanschuiven bij het kerstdiner."

Saamhorigheid
Dagchef Maurice de Heus laat weten hij liever thuis was geweest bij familie. "Maar het is wel altijd leuk om te werken met de feestdagen. Er is dan maar een kleine groep. Omdat we allemaal moeten werken, heerst er een soort saamhorigheidsgevoel."

De redactie van 1Limburg wenst iedereen fijne feestdagen!

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
Overzicht
Uitgelicht
Win €5.000,- advertentietegoed bij L1/1Limburg

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (27-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 5.000 euro aan gratis advertentietegoed te winnen!
Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1.nl of 1Limburg (website/app).

Maak kans op €5.000,- advertentietegoed
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Kim is het Vastelaovesgezicht 2021!
Uitgelicht
Kim is het Vastelaovesgezicht 2021!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Kim Vaessen uit Sittard.

Een heel bijzonder jaar dat voor altijd herinnerd zal worden. We houden continu rekening met corona. Zowel nu als tijdens de vastelaovend zelf. Er zullen geen grote publieksevenementen zijn dit jaar, maar voor de vastelaovesliefhebber is er genoeg te beleven bij L11 Alaaf. En daar past absoluut een Vastelaovesgezicht bij.

Klein, intiem, soms spontaan en heel veel mooie herinneringen ophalen... Veer laote dich neet in de steek.

Bekijk hier meer over het Vastelaovesgezicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen