Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkdruk in verpleeghuizen even hoog als tijdens eerste golf

Geplaatst opwoensdag 21 oktober 2020 - 14:03

Door veel ziekteverzuim, een gebrek aan snelle testcapaciteit en minder mantelzorg loopt de werkdruk in verpleeghuizen weer flink op. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen.

Van de 76 verpleeghuizen, die gevraagd zijn mee te werken aan dit onderzoek, meldt de overgrote meerderheid dat het personeel net zoveel werkdruk ervaart als tijdens de eerste coronagolf.

Angst
Hoogleraar Ouderenzorg van Maastricht University, Jan Hamers, somt de voornaamste oorzaken van de hoge werkdruk op: "Sommige medewerkers hebben extra taken gekregen na de eerste golf, maar vooral de angst om besmet te worden kan leiden tot een emotionele druk en dat is dus ook werkdruk. Daarbij is het nu de bedoeling dat medewerkers die klachten hebben, snel getest worden. Maar in de praktijk lukt dit vaak niet. Wat ook weer zorgt voor extra werkdruk, werknemers blijven immers langer thuis in afwachting van de uitslag."

Uit het onderzoek van Hamers blijkt dat een derde van de verpleeghuizen nog altijd moeite heeft om personeel snel te laten testen. Dat valt op omdat sinds vorige maand er een voorrangsregeling voor zorgpersoneel geldt.

Vrijwilligers
"Verder merken veel verpleeghuizen dat vrijwilligers die tijdens de eerste golf hielpen, nu niet meer terug zijn gekomen. Dat draagt ook weer bij aan de werkdruk van het personeel." In het onderzoek komt ook naar voren dat zes op de tien verpleeghuizen onvoldoende capaciteit zegt te hebben om vrijwilligers te kunnen testen.

Mantelzorg
Hamers pleit er wel voor dat bezoekregelingen in verpleeghuizen, in tegenstelling tot de eerste golf, gehandhaafd blijven: "Familieleden die op bezoek komen, voeren ook taken uit in de zorg. Ze geven mensen te drinken of helpen met bijvoorbeeld douchen. Daarnaast levert het ontbreken van bezoek ook verdriet op voor de bewoners van verpleeghuizen en dat draagt uiteindelijk ook bij aan de werkdruk."

Brancheorganisatie
Hamers hoopt dat dit onderzoek bijdraagt aan het begrip en steun voor personeel in verpleeghuizen. "Soms lijkt het in de media of het de schuld is van de verpleeghuizen zelf. Dat het alleen hun verantwoordelijkheid is om besmettingen buiten de deur te houden. Dat klopt niet, het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal."

Hamers noemt het ten slotte belangrijk dat het onderzoek ook onder ogen komt van het bestuur van verpleeghuizen, brancheorganisaties en het ministerie. "Zij moeten ervoor zorgen dat verpleeghuizen in ieder geval door deze moeilijke tijd heen kunnen komen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen