Thuiszorgverpleegkundigen in Limburg gaan nog steeds gebukt onder een te hoge werkdruk.
Hoewel het Rijk vorig jaar 347 miljoen vrijmaakte voor de thuiszorg, is het personeelstekort niet opgelost. Bijna 70 procent van alle thuishulpen geeft aan dat de werkdruk alleen maar hoger is geworden in plaats van lager.
Administratie
Volgens Michelle Meertens, werkzaam voor Envida in de binnenstad in Maastricht, gaat de dagelijkse administratie die ze moet doen ten koste van de patiënt. "Er moet gekeken worden naar wat nodig is en wat meerwaarde heeft. We moeten geen tijd gaan besteden aan het onnodig afvinken van checklijstjes." Haar werkgever is druk bezig met het zoeken naar mogelijkheden om de registratieplicht verder te beperken.
Deeltijdwerken
Om meer personeel te werven, is in Maastricht gestart met 'Envida op maat'. Mensen die nog jonge kinderen hebben of mensen die met pensioen zijn maar toch een paar uur willen werken, krijgen de kans om twee tot vier uur per week in de thuiszorg te werken. Ze krijgen één tot twee vaste cliënten toegewezen. Dat verlicht de druk op het vaste wijkteam een beetje.
Geen mensen uit blik
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent het probleem met de werkdruk voor verpleegkundigen. Aan de NOS liet hij eerder deze week weten dat het begint te lukken om meer mensen te werven voor de zorg. "Maar ik denk ook niet dat we moeten doen alsof er op het departement een knop staat waarmee je overal blikken met nieuwe mensen open kunt trekken. Het is gewoon een kwestie van hard werken om dat voor elkaar te krijgen", aldus De Jonge.
L1mburg Centraal
Meer hierover in L1mburg Centraal