Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldwijd bedreigde gans per ongeluk afgeschoten

Geplaatst opmaandag 12 november 2018 - 12:06

In de buurt van Reuver is een wereldwijd bedreigde dwerggans afgeschoten. Waarschijnlijk heeft een jager een vergissing gemaakt en de gans voor een ander soort aangezien.

Het ging mis in natuurgebied Meerlebroek, daar zat op 3 november een groep ganzen. De jager schoot een gans af uit die groep, zo is nu bekend geworden. Maar na het fatale schot bleek die een ringetje te hebben.

Vergissing
In eerste instantie dacht de jager dat het nog om een kolgans ging. Die lijkt veel op de ernstig bedreigde soortgenoot. De code van het ringetje werd doorgegeven door de jager en na een controle bleek het te gaan om een gans uit een onderzoeksproject in Zweden. De onderzoekers hebben bij onderzoeksinstelling Sovon in Nederland gemeld dat het om een dwerggans ging.

Gemis
In Nederland overwintert jaarlijks een groep van ongeveer veertig dwergganzen. Die trekken over van Zuid-Holland richting het oosten, in Reuver kwam dus een voortijdig einde aan de trektocht van één vogel. Volgens woordvoerder Albert de Jong van Sovon is het een bijzondere vogel: "Je kunt geen dwerggans missen. Hij is wereldwijd bedreigd en op geen enkele plek in Europa mag die geschoten worden."

Jachtvergunning
Het is nog onbekend welke gevolgen de vergissing heeft voor de jager. Maar Sovon kan zich voorstellen dat het onderscheid moeilijk te zien is: "Dat is de kunst."

Zoek de verschillen tussen een kolgans en een dwerggans:

Een dwerggans gefotografeerd in Mook
Sovon / Harvey van Diek
Een kolgans gefotografeerd in de Ooijpolder in Gelderland
Sovon / Harvey van Diek

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen