Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldwijd bedreigde gans per ongeluk afgeschoten

Geplaatst opmaandag 12 november 2018 - 12:06

In de buurt van Reuver is een wereldwijd bedreigde dwerggans afgeschoten. Waarschijnlijk heeft een jager een vergissing gemaakt en de gans voor een ander soort aangezien.

Het ging mis in natuurgebied Meerlebroek, daar zat op 3 november een groep ganzen. De jager schoot een gans af uit die groep, zo is nu bekend geworden. Maar na het fatale schot bleek die een ringetje te hebben.

Vergissing
In eerste instantie dacht de jager dat het nog om een kolgans ging. Die lijkt veel op de ernstig bedreigde soortgenoot. De code van het ringetje werd doorgegeven door de jager en na een controle bleek het te gaan om een gans uit een onderzoeksproject in Zweden. De onderzoekers hebben bij onderzoeksinstelling Sovon in Nederland gemeld dat het om een dwerggans ging.

Gemis
In Nederland overwintert jaarlijks een groep van ongeveer veertig dwergganzen. Die trekken over van Zuid-Holland richting het oosten, in Reuver kwam dus een voortijdig einde aan de trektocht van één vogel. Volgens woordvoerder Albert de Jong van Sovon is het een bijzondere vogel: "Je kunt geen dwerggans missen. Hij is wereldwijd bedreigd en op geen enkele plek in Europa mag die geschoten worden."

Jachtvergunning
Het is nog onbekend welke gevolgen de vergissing heeft voor de jager. Maar Sovon kan zich voorstellen dat het onderscheid moeilijk te zien is: "Dat is de kunst."

Zoek de verschillen tussen een kolgans en een dwerggans:

Een dwerggans gefotografeerd in Mook
Sovon / Harvey van Diek
Een kolgans gefotografeerd in de Ooijpolder in Gelderland
Sovon / Harvey van Diek

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen