Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Wereldwijd bedreigde gans per ongeluk afgeschoten

Geplaatst opmaandag 12 november 2018 - 12:06

In de buurt van Reuver is een wereldwijd bedreigde dwerggans afgeschoten. Waarschijnlijk heeft een jager een vergissing gemaakt en de gans voor een ander soort aangezien.

Het ging mis in natuurgebied Meerlebroek, daar zat op 3 november een groep ganzen. De jager schoot een gans af uit die groep, zo is nu bekend geworden. Maar na het fatale schot bleek die een ringetje te hebben.

Vergissing
In eerste instantie dacht de jager dat het nog om een kolgans ging. Die lijkt veel op de ernstig bedreigde soortgenoot. De code van het ringetje werd doorgegeven door de jager en na een controle bleek het te gaan om een gans uit een onderzoeksproject in Zweden. De onderzoekers hebben bij onderzoeksinstelling Sovon in Nederland gemeld dat het om een dwerggans ging.

Gemis
In Nederland overwintert jaarlijks een groep van ongeveer veertig dwergganzen. Die trekken over van Zuid-Holland richting het oosten, in Reuver kwam dus een voortijdig einde aan de trektocht van één vogel. Volgens woordvoerder Albert de Jong van Sovon is het een bijzondere vogel: "Je kunt geen dwerggans missen. Hij is wereldwijd bedreigd en op geen enkele plek in Europa mag die geschoten worden."

Jachtvergunning
Het is nog onbekend welke gevolgen de vergissing heeft voor de jager. Maar Sovon kan zich voorstellen dat het onderscheid moeilijk te zien is: "Dat is de kunst."

Zoek de verschillen tussen een kolgans en een dwerggans:

Een dwerggans gefotografeerd in Mook
Sovon / Harvey van Diek
Een kolgans gefotografeerd in de Ooijpolder in Gelderland
Sovon / Harvey van Diek

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen