Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldwijd bedreigde gans per ongeluk afgeschoten

Geplaatst opmaandag 12 november 2018 - 12:06

In de buurt van Reuver is een wereldwijd bedreigde dwerggans afgeschoten. Waarschijnlijk heeft een jager een vergissing gemaakt en de gans voor een ander soort aangezien.

Het ging mis in natuurgebied Meerlebroek, daar zat op 3 november een groep ganzen. De jager schoot een gans af uit die groep, zo is nu bekend geworden. Maar na het fatale schot bleek die een ringetje te hebben.

Vergissing
In eerste instantie dacht de jager dat het nog om een kolgans ging. Die lijkt veel op de ernstig bedreigde soortgenoot. De code van het ringetje werd doorgegeven door de jager en na een controle bleek het te gaan om een gans uit een onderzoeksproject in Zweden. De onderzoekers hebben bij onderzoeksinstelling Sovon in Nederland gemeld dat het om een dwerggans ging.

Gemis
In Nederland overwintert jaarlijks een groep van ongeveer veertig dwergganzen. Die trekken over van Zuid-Holland richting het oosten, in Reuver kwam dus een voortijdig einde aan de trektocht van één vogel. Volgens woordvoerder Albert de Jong van Sovon is het een bijzondere vogel: "Je kunt geen dwerggans missen. Hij is wereldwijd bedreigd en op geen enkele plek in Europa mag die geschoten worden."

Jachtvergunning
Het is nog onbekend welke gevolgen de vergissing heeft voor de jager. Maar Sovon kan zich voorstellen dat het onderscheid moeilijk te zien is: "Dat is de kunst."

Zoek de verschillen tussen een kolgans en een dwerggans:

Een dwerggans gefotografeerd in Mook
Sovon / Harvey van Diek
Een kolgans gefotografeerd in de Ooijpolder in Gelderland
Sovon / Harvey van Diek

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen