Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Wereldwijd bedreigde gans per ongeluk afgeschoten

Geplaatst opmaandag 12 november 2018 - 12:06

In de buurt van Reuver is een wereldwijd bedreigde dwerggans afgeschoten. Waarschijnlijk heeft een jager een vergissing gemaakt en de gans voor een ander soort aangezien.

Het ging mis in natuurgebied Meerlebroek, daar zat op 3 november een groep ganzen. De jager schoot een gans af uit die groep, zo is nu bekend geworden. Maar na het fatale schot bleek die een ringetje te hebben.

Vergissing
In eerste instantie dacht de jager dat het nog om een kolgans ging. Die lijkt veel op de ernstig bedreigde soortgenoot. De code van het ringetje werd doorgegeven door de jager en na een controle bleek het te gaan om een gans uit een onderzoeksproject in Zweden. De onderzoekers hebben bij onderzoeksinstelling Sovon in Nederland gemeld dat het om een dwerggans ging.

Gemis
In Nederland overwintert jaarlijks een groep van ongeveer veertig dwergganzen. Die trekken over van Zuid-Holland richting het oosten, in Reuver kwam dus een voortijdig einde aan de trektocht van één vogel. Volgens woordvoerder Albert de Jong van Sovon is het een bijzondere vogel: "Je kunt geen dwerggans missen. Hij is wereldwijd bedreigd en op geen enkele plek in Europa mag die geschoten worden."

Jachtvergunning
Het is nog onbekend welke gevolgen de vergissing heeft voor de jager. Maar Sovon kan zich voorstellen dat het onderscheid moeilijk te zien is: "Dat is de kunst."

Zoek de verschillen tussen een kolgans en een dwerggans:

Een dwerggans gefotografeerd in Mook
Sovon / Harvey van Diek
Een kolgans gefotografeerd in de Ooijpolder in Gelderland
Sovon / Harvey van Diek

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen