Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldprimeur: experts assisteren op afstand bij operatie

Geplaatst opvrijdag 25 januari 2019 - 12:56

Het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen heeft afgelopen week voor het eerst experts op afstand laten assisteren bij een operatie. Daarmee heeft het ziekenhuis een wereldprimeur te pakken.

Dat schrijft Zuyderland zelf in een persbericht.

Beeldverbinding
De experts keken via een digitale beeldverbinding mee bij de ingreep aan een aneurysma, een verwijding van de slagader. Deze techniek biedt een chirurg de mogelijkheid om op elk gewenst moment een collega-specialist of een technische expert, die alles van de materialen weet waarmee de operatie wordt uitgevoerd, in te schakelen.

Advies
De techniek wordt vooralsnog alleen toegepast op de afdeling vaatchirurgie. Vaatchirurgen Lee Bouwman en Kees Sikkink zijn enthousiast over de primeur. "Wij zien veel complexe vaatpathologie tijdens de dienst. Het is nu mogelijk voor de dienstdoende vaatchirurg om zijn collega, die niet in het ziekenhuis is, om advies te vragen."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen