Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldarmoededag: 'Moest rondkomen van 38 cent'

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 6:00

Het is donderdag de internationale dag voor de de uitroeiing van armoede. In Limburg leven 67.000 volwassenen en ongeveer 15.700 kinderen in armoede.

Moeder Delene Steegs en haar dochter Alette uit Horst zijn twee daarvan.

Verkeerde keuzes
Alette (36) is gescheiden en heeft twee kinderen. Zij kwam met haar ex-man in de schuldsanering terecht. "Door verkeerde keuzes te maken. We schoven prioriteiten die voorop horen naar achteren." Haar moeder Delene (59) was zzp'er en raakte arbeidsongeschikt. "Als zzp'er had ik niet de mogelijkheid om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Daarvoor moet je eerst genoeg verdienen."

Afzien
Wekelijks moet Alette, moeder van twee kinderen, met 90 euro rondkomen. "Eerder was dat 70 euro met drie personen. De kinderen worden ook groter en gaan meer eten. Nu met 90 euro is het vaak nog afzien." Haar moeder heeft een periode gekend dat ze de maand rond moest komen met maar 38 cent.

Schaamte
Delene en Alette vinden het goed dat de internationale dag voor de uitroeiing van armoede, zoals de Wereldarmoededag ook wel heet, bestaat. Volgens hen is er nog veel schaamte rondom armoede. Zelf hebben ze die schaamte ook gekend. "In het begin dachten we ook dat het onze zaak is, die we zelf moeten oplossen. Op een gegeven moment gaat dat niet meer", vertelt Alette. "Hulp zoeken is een moeilijke stap, omdat je je leven en financiën moet blootgeven. Ook moet je uitleggen hoe je in die situatie bent gekomen en toegeven dat je foute keuzes hebt gemaakt. Da's pijnlijk."

Moeder en dochter houden op deze dag een workshop waarbij ze met spullen van de Voedselbank met anderen gaan koken. "We willen laten zien dat je met dergelijke spullen een goede en gezonde maaltijd kunt neerzetten."

Wat is armoede?
Het Sociaal en Cultureel Planbureau definieert armoede als mensen die een tijd lang niet de middelen hebben om te beschikken over de minimaal noodzakelijke goederen en voorzieningen. Zo is vastgesteld dat een gehuwd iemand die zelfstandig woont minimaal 1.635,60 euro per maand te besteden moet hebben om te voorzien in levensonderhoud. Voor een alleenstaande wordt 1.203,43 euro gerekend

Hoe staat het met armoede in Limburg?
Zuid-Limburg is de armste regio van Limburg: 9 procent van de bevolking leeft in armoede. In Midden-Limburg is dat 6,4 procent en in Noord-Limburg 6,7 procent. Heerlen en Kerkrade staan in de top tien Nederlandse gemeenten waar huishoudens de laagste inkomens hebben. Vaals huist na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het grootste aantal minderjarigen in armoede.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen