Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldarmoededag: 'Moest rondkomen van 38 cent'

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 6:00

Het is donderdag de internationale dag voor de de uitroeiing van armoede. In Limburg leven 67.000 volwassenen en ongeveer 15.700 kinderen in armoede.

Moeder Delene Steegs en haar dochter Alette uit Horst zijn twee daarvan.

Verkeerde keuzes
Alette (36) is gescheiden en heeft twee kinderen. Zij kwam met haar ex-man in de schuldsanering terecht. "Door verkeerde keuzes te maken. We schoven prioriteiten die voorop horen naar achteren." Haar moeder Delene (59) was zzp'er en raakte arbeidsongeschikt. "Als zzp'er had ik niet de mogelijkheid om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Daarvoor moet je eerst genoeg verdienen."

Afzien
Wekelijks moet Alette, moeder van twee kinderen, met 90 euro rondkomen. "Eerder was dat 70 euro met drie personen. De kinderen worden ook groter en gaan meer eten. Nu met 90 euro is het vaak nog afzien." Haar moeder heeft een periode gekend dat ze de maand rond moest komen met maar 38 cent.

Schaamte
Delene en Alette vinden het goed dat de internationale dag voor de uitroeiing van armoede, zoals de Wereldarmoededag ook wel heet, bestaat. Volgens hen is er nog veel schaamte rondom armoede. Zelf hebben ze die schaamte ook gekend. "In het begin dachten we ook dat het onze zaak is, die we zelf moeten oplossen. Op een gegeven moment gaat dat niet meer", vertelt Alette. "Hulp zoeken is een moeilijke stap, omdat je je leven en financiën moet blootgeven. Ook moet je uitleggen hoe je in die situatie bent gekomen en toegeven dat je foute keuzes hebt gemaakt. Da's pijnlijk."

Moeder en dochter houden op deze dag een workshop waarbij ze met spullen van de Voedselbank met anderen gaan koken. "We willen laten zien dat je met dergelijke spullen een goede en gezonde maaltijd kunt neerzetten."

Wat is armoede?
Het Sociaal en Cultureel Planbureau definieert armoede als mensen die een tijd lang niet de middelen hebben om te beschikken over de minimaal noodzakelijke goederen en voorzieningen. Zo is vastgesteld dat een gehuwd iemand die zelfstandig woont minimaal 1.635,60 euro per maand te besteden moet hebben om te voorzien in levensonderhoud. Voor een alleenstaande wordt 1.203,43 euro gerekend

Hoe staat het met armoede in Limburg?
Zuid-Limburg is de armste regio van Limburg: 9 procent van de bevolking leeft in armoede. In Midden-Limburg is dat 6,4 procent en in Noord-Limburg 6,7 procent. Heerlen en Kerkrade staan in de top tien Nederlandse gemeenten waar huishoudens de laagste inkomens hebben. Vaals huist na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het grootste aantal minderjarigen in armoede.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen