Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldarmoededag: 'Moest rondkomen van 38 cent'

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 6:00

Het is donderdag de internationale dag voor de de uitroeiing van armoede. In Limburg leven 67.000 volwassenen en ongeveer 15.700 kinderen in armoede.

Moeder Delene Steegs en haar dochter Alette uit Horst zijn twee daarvan.

Verkeerde keuzes
Alette (36) is gescheiden en heeft twee kinderen. Zij kwam met haar ex-man in de schuldsanering terecht. "Door verkeerde keuzes te maken. We schoven prioriteiten die voorop horen naar achteren." Haar moeder Delene (59) was zzp'er en raakte arbeidsongeschikt. "Als zzp'er had ik niet de mogelijkheid om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Daarvoor moet je eerst genoeg verdienen."

Afzien
Wekelijks moet Alette, moeder van twee kinderen, met 90 euro rondkomen. "Eerder was dat 70 euro met drie personen. De kinderen worden ook groter en gaan meer eten. Nu met 90 euro is het vaak nog afzien." Haar moeder heeft een periode gekend dat ze de maand rond moest komen met maar 38 cent.

Schaamte
Delene en Alette vinden het goed dat de internationale dag voor de uitroeiing van armoede, zoals de Wereldarmoededag ook wel heet, bestaat. Volgens hen is er nog veel schaamte rondom armoede. Zelf hebben ze die schaamte ook gekend. "In het begin dachten we ook dat het onze zaak is, die we zelf moeten oplossen. Op een gegeven moment gaat dat niet meer", vertelt Alette. "Hulp zoeken is een moeilijke stap, omdat je je leven en financiën moet blootgeven. Ook moet je uitleggen hoe je in die situatie bent gekomen en toegeven dat je foute keuzes hebt gemaakt. Da's pijnlijk."

Moeder en dochter houden op deze dag een workshop waarbij ze met spullen van de Voedselbank met anderen gaan koken. "We willen laten zien dat je met dergelijke spullen een goede en gezonde maaltijd kunt neerzetten."

Wat is armoede?
Het Sociaal en Cultureel Planbureau definieert armoede als mensen die een tijd lang niet de middelen hebben om te beschikken over de minimaal noodzakelijke goederen en voorzieningen. Zo is vastgesteld dat een gehuwd iemand die zelfstandig woont minimaal 1.635,60 euro per maand te besteden moet hebben om te voorzien in levensonderhoud. Voor een alleenstaande wordt 1.203,43 euro gerekend

Hoe staat het met armoede in Limburg?
Zuid-Limburg is de armste regio van Limburg: 9 procent van de bevolking leeft in armoede. In Midden-Limburg is dat 6,4 procent en in Noord-Limburg 6,7 procent. Heerlen en Kerkrade staan in de top tien Nederlandse gemeenten waar huishoudens de laagste inkomens hebben. Vaals huist na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het grootste aantal minderjarigen in armoede.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen