Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldarmoededag: 'Moest rondkomen van 38 cent'

Geplaatst opdonderdag 17 oktober 2019 - 6:00

Het is donderdag de internationale dag voor de de uitroeiing van armoede. In Limburg leven 67.000 volwassenen en ongeveer 15.700 kinderen in armoede.

Moeder Delene Steegs en haar dochter Alette uit Horst zijn twee daarvan.

Verkeerde keuzes
Alette (36) is gescheiden en heeft twee kinderen. Zij kwam met haar ex-man in de schuldsanering terecht. "Door verkeerde keuzes te maken. We schoven prioriteiten die voorop horen naar achteren." Haar moeder Delene (59) was zzp'er en raakte arbeidsongeschikt. "Als zzp'er had ik niet de mogelijkheid om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Daarvoor moet je eerst genoeg verdienen."

Afzien
Wekelijks moet Alette, moeder van twee kinderen, met 90 euro rondkomen. "Eerder was dat 70 euro met drie personen. De kinderen worden ook groter en gaan meer eten. Nu met 90 euro is het vaak nog afzien." Haar moeder heeft een periode gekend dat ze de maand rond moest komen met maar 38 cent.

Schaamte
Delene en Alette vinden het goed dat de internationale dag voor de uitroeiing van armoede, zoals de Wereldarmoededag ook wel heet, bestaat. Volgens hen is er nog veel schaamte rondom armoede. Zelf hebben ze die schaamte ook gekend. "In het begin dachten we ook dat het onze zaak is, die we zelf moeten oplossen. Op een gegeven moment gaat dat niet meer", vertelt Alette. "Hulp zoeken is een moeilijke stap, omdat je je leven en financiën moet blootgeven. Ook moet je uitleggen hoe je in die situatie bent gekomen en toegeven dat je foute keuzes hebt gemaakt. Da's pijnlijk."

Moeder en dochter houden op deze dag een workshop waarbij ze met spullen van de Voedselbank met anderen gaan koken. "We willen laten zien dat je met dergelijke spullen een goede en gezonde maaltijd kunt neerzetten."

Wat is armoede?
Het Sociaal en Cultureel Planbureau definieert armoede als mensen die een tijd lang niet de middelen hebben om te beschikken over de minimaal noodzakelijke goederen en voorzieningen. Zo is vastgesteld dat een gehuwd iemand die zelfstandig woont minimaal 1.635,60 euro per maand te besteden moet hebben om te voorzien in levensonderhoud. Voor een alleenstaande wordt 1.203,43 euro gerekend

Hoe staat het met armoede in Limburg?
Zuid-Limburg is de armste regio van Limburg: 9 procent van de bevolking leeft in armoede. In Midden-Limburg is dat 6,4 procent en in Noord-Limburg 6,7 procent. Heerlen en Kerkrade staan in de top tien Nederlandse gemeenten waar huishoudens de laagste inkomens hebben. Vaals huist na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het grootste aantal minderjarigen in armoede.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen