Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereld Alzheimer Dag: Muziek als prikkel voor de geest

Geplaatst opdinsdag 21 september 2021 - 17:16

Muziektherapeut Benoît Eggen (33) zorgt voor rust en geborgenheid bij patiënten met Alzheimer. "Ik hoef geen applaus want een glimlach is onbetaalbaar."

In het Maastrichtse verpleeg- en zorgcentrum La Valence zitten Benoît Eggen en Annie Ceha (91) tegenover elkaar in de binnentuin. "We gaan een liedje zingen", zegt Benoît Eggen. De muziektherapeut pakt zijn gitaar en zet het Limburgs Volkslied in. Het duurt niet lang voordat mevrouw Ceha met hem meezingt.

Angstig
Benoît Eggen: "Herkenbare liedjes zijn belangrijk. Dat zorgt voor een gevoel van geborgenheid. Ik zing of speel niet zomaar wat. Mensen met Alzheimer zijn vaak onrustig en angstig. Een bekend lied zorgt voor rust in het hoofd."

Video: L1

Prikkelt
Sinds een aantal jaren heeft Eggen een vaste baan als muziektherapeut. Hij werkt voornamelijk in Zuid-Limburgse zorgcentra. "De methode muziektherapie bestaat al heel lang. Ik merk dat het de laatste jaren steeds meer als een vak wordt gezien."

Fysiotherapie voor de geest vindt hij een goede werkomschrijving. "Muziek prikkelt en activeert tegelijkertijd verschillende gedeeltes in de hersenen. Het kan herinneringen ophalen voor mensen die stilletjes aan steeds meer vergeten."

Serieuze ziekte
Sinds 1994 is er jaarlijks aandacht voor Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Volgens de organisatie achter Wereld Alzheimer Dag is het nog altijd nodig om te benadrukken dat het een serieuze ziekte is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen