Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereld Aids Dag: 'Corona overschaduwt aandacht voor hiv'

Geplaatst opdinsdag 1 december 2020 - 22:04

De aandacht voor corona dreigt de aandacht voor andere gevaarlijke infectieziekten, zoals hiv, te overschaduwen.

Dat zegt hoogleraar sociale psychologie Kai Jonas van de Universiteit Maastricht op L1 Radio op Wereld Aids Dag (1 december).

In regio's nog relatief veel infecties
Het aantal hiv-infecties daalt al jaren. Maar dat is met name het geval in de Randstad. Daarbuiten, in de regio's, is de daling veel minder sterk. Dat komt doordat er nog altijd een taboe rust op het praten over hiv. Ook is het in 'de regio', zoals Limburg of de Euregio, niet altijd zo eenvoudig een geschikte behandelaar te vinden.

Besmet zonder het te weten
Jonas schat dat er alleen al in het verzorgingsgebied van de GGD Zuid-Limburg 100 tot 150 mensen rondlopen die met hiv geïnfecteerd zijn zonder dat zij dat zelf weten. "Dat lijkt weinig, maar van corona hebben we geleerd dat ook relatief kleine aantallen grote infectierisico's kunnen vormen." Volgens Jonas is het belangrijk dat mensen zich laten testen. Als ze positief zijn, moeten ze behandeld worden zodat hun 'virale lading' onderdrukt kan worden en ze geen andere mensen meer kunnen besmetten.

Zorg onder druk
De reguliere zorg staat op dit moment onder druk door de wereldwijde pandemie. Veel mensen met andere ziekten dan het covid-19, mijden de huisarts of het ziekenhuis vanwege die drukte. De kans bestaat dat mensen hierdoor pas veel later ontdekken dat ze met hiv besmet zijn, waardoor de behandeling pas later start en de geïnfecteerde tot die tijd andere mensen kan besmetten.

Aandacht voor hiv blijft nodig
Het is terecht dat er op dit moment veel aandacht is voor corona, maar de interesse voor andere infectieziekten, zoals hiv, mag volgens Jonas ook niet verslappen. Anders wordt de winst die de afgelopen jaren is geboekt met het omlaag brengen van het aantal infecties, weer teniet gedaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen