Overslaan en naar de inhoud gaan

Werd John slachtoffer van roofmoord of spontane woede?

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 14:39

Was de dood van John Vleugels (47) het gevolg van een roofmoord, of stond zijn dood los van de diefstal van zijn kostbare spullen? Justitie is aan het twijfelen geslagen.

Dat bleek woensdag tijdens een tussentijdse zitting in de zaak tegen verdachten Richard S. (24) en Wim K. (47).

Lees ook: Telefoongesprekken lijken 'trotse' moordenaar te onthullen

Mooiste dag
Slachtoffer Vleugels was een buurman van verdachte Richard. De twee hadden geen beste relatie. Richard noemde zijn buurman bijvoorbeeld steevast 'pedo'. Ook zei hij tegen een getuige: 'Het is de mooiste dag in mijn leven als John Vleugels kapot zou gaan.' Diezelfde Richard mishandelde zijn buurman op 27 juni 2020 zo zwaar, dat die aan zijn verwondingen overleed.

Dodelijke combinatie
Dat deed hij naar eigen zeggen samen met kennis Wim K., die op de bewuste dag toevallig op bezoek was. Het duo had een feestje gehad, zat nog na te borrelen bij Richard voor de deur en zag toen Vleugels passeren. Richard zou hem toen, gedreven door een combinatie van woede, alcohol en drugs zijn achtervolgd. Vleugels werd vervolgens dodelijk mishandeld in zijn eigen woning in Maastricht.

Kennis Wim geeft toe dat hij Richard achterna liep, maar claimt dat hij geen geweld heeft gepleegd. Hij zegt dat hij Vleugels in een plas bloed zag liggen en daarna rechtsomkeert maakte.

Reconstructie roofmoord Roserije Maastricht (24 feb 2021)
De vermeende roofmoord aan de Roserije in Maastricht werd op 24 februari 2021 nagespeeld.
Foto: L1 / Frank Moonen

Computer en televisie
Hoe het ook zij; na de fatale mishandeling zijn er kostbare spullen uit Vleugels' woning verdwenen. Zijn computer, portemonnee en televisie zijn meegenomen door Richard en Wim. Daarom zette justitie al gauw in op een roofmoord. Woensdag gaf de aanklager toe dat hij rekening houdt met andere scenario's. Zo wijst het dossier erop dat de dood van het slachtoffer niet per se met de diefstal van doen heeft.

Grote invloed
De aanklager zette om die reden een potloodstreep door het roofmoord-scenario. Dat is weer van invloed op eventuele straffen: voor gekwalificeerde doodslag of moord staan maximumstraffen van respectievelijk dertig jaar en levenslang, maar in het scenario van een 'gewone' doodslag kan de rechter momenteel een maximumstraf van vijftien jaar opleggen.

Als alleen mishandeling met de dood ten gevolge of dood door schuld bewezen zou kunnen worden, moeten betrokkenen denken aan gevangenisstraffen tussen de twee en zes jaar.

Lees ook: Computer en televisie van doodgeslagen man gestolen

Duidelijk motief
Peer Szymkowiak, advocaat van Wim, pleitte woensdag voor diens vrijlating. Volgens Szymkowiak is er geen enkel bewijs voor betrokkenheid van Wim bij de dood van Vleugels. "Zijn medeverdachte daarentegen heeft een duidelijk motief, er zit dna van het slachtoffer op zijn schoenen, in afgeluisterde gesprekken praat hij over de daad. Dat ligt er allemaal niet tegen mijn cliënt."

Kat in het nauw
De advocaat snapt naar eigen zeggen niet dat Wim nog altijd vastzit. "Dat is voor een groot deel gestoeld op verklaringen van medeverdachte Richard. Iemand die acht keer een andere verklaring heeft afgelegd, die de dood van zijn buurman in de schoenen van mijn cliënt wil schuiven. En dat snap ik best. Dit is nu eenmaal wat een kat in het nauw doet."

Het bewijs wordt vooralsnog anders gewogen door de rechter. Die besloot woensdag opnieuw het voorarrest van Wim te verlengen. Ook Richard blijft vastzitten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen