Overslaan en naar de inhoud gaan

Welvaartsgevoel in Zuid-Limburg beduidend lager

Geplaatst opvrijdag 27 oktober 2017 - 10:16

Zuid-Limburgers zijn minder tevreden over wonen, onderwijs en werkgelegenheid dan inwoners uit het noorden en midden van onze provincie.

Ook op materiële welvaart scoren ze een stuk lager dan hun provinciegenoten. Dat blijkt uit de 'Brede Welvaartsindicator' (BWI), een onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Rabobank.

Welvaart
In de brede welvaartsindicator worden aspecten als gezondheid, inkomen, onderwijs, veiligheid, milieu en geluk meegenomen bij het meten van de welvaart van mensen. Voorheen werd daarvoor enkel gekeken naar het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking.

Verschillen
De verschillen tussen Zuid-Limburg en het noorden en midden van onze provincie zijn relatief groot. Zuid-Limburgers scoren op het gebied van onderwijs, banen en materiële welvaart beduidend lager dan het landelijk gemiddelde. De inwoners van Noord- en Midden-Limburg zijn een stuk tevredener. Vooral op woontevredenheid scoren zij relatief hoog.

Opvallend is wel dat de inwoners van alle Limburgse regio's tevreden zijn over de veiligheid en de balans tussen werk en privé.

Provincies
Door de lage scores in de zuidelijke regio heeft Limburg als geheel de vier na laagste brede welvaart van alle Nederlandse provincies. Zuid-Holland scoort het laagst. Verder staan ook Flevoland, Groningen en Noord-Holland nog onder onze provincie.

In Drenthe zijn de inwoners het meest tevreden. Dat komt door een hogere woontevredenheid, betere balans tussen werk en vrije tijd en een hoger gevoel van veiligheid. Ook in het Gooi is de brede welvaart hoog, maar dan door het hoge besteedbaar inkomen en de lage werkloosheid.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen